„Klubrádió
Megbeszéljük...

A HÖOK nem áll egyértelműen az SZFE-s tüntetők mellé

9/09/2020 17:14

| Szerző: Klubrádió/szg

Ha egyértelműen a színművészetis tüntetések mellé állnának, akkor nagyon sok hallgató véleményét kirekesztenék – mondta Murai László, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke. Hozzátette: huszonéves gyerekekként nem tudnak ekkora „kultúrpolitikai háborúban” igazságot tenni. Szerinte az őszinte és empatikus diskurzus segíthet a legtöbbet.

2020. szeptember 09. Megbeszéljük / részlet, Murai László (20.09.09.)
15:40
00:00

Murai Lászlót, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnökét arról kérdeztük, hogy a Magyar Rektori Konferenciával együtt szerdán egyeztetésre hívták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, de ezen az egyetem rektori vezetése és hallgatói önkormányzata nem vett részt, csak a diákok által illegitimnek tartott, Vidnyánszky Attila vezette kuratórium egy tagja.

 Kép: SZFE/Facebook
 
 

A HÖOK azt látja, hogy a két oldal között kialakult szakadék áthidalhatatlanná kezd válni. Ha megvizsgálják, hogyan lehet vége a konfliktusnak úgy, hogy a hallgatóknak a legjobb legyen, akkor az őszinte és empatikus légkörű diskurzus segíthet a legtöbbet – vélekedett Murai László. Patthelyzet van, szükség van olyan szereplőkre, amelyek szeretnék közelebb hozni egymáshoz a két oldalt. Azt sajnálja, hogy kevés a diplomatikus megnyilatkozás; szerinte ez a két oldal, amely „történelmileg felállt”, jelenleg nem tud egymással beszélni.

Műsorvezetőnk, Bolgár György közbevetette: a modellváltás a Színművészetinél diktátumszerűen ment végbe, az egyetem javaslatait, aggályait lesöpörték. Vagyis valóban van szakadék, de ezt az erősebb oldal ásta ki, azért, hogy a saját elképzeléseit maradéktalanul megvalósítsa, a másik oldalt pedig ne vegye figyelembe.

Murai László közölte: abban egyetért, hogy a többi „struktúraváltó” intézményhez képest az SZFE-nél túl gyors volt az átalakítás, nem egyeztettek eleget és nem egyenlő szintről indultak a felek. Például a MOME-nál (amely szintén művészeti felsőoktatási intézmény) megvolt a nyitottság mindkét részről. Hozzátette: az SZFE vezetése és hallgatói önkormányzata azért éli meg ezt nagyon veszélyes helyzetnek, mert az ő javaslataik nem kerültek be a koncepcióba, akaratuk ellenére valósul meg ez az erőltetett struktúraváltás.

Szerinte mindkét oldal elmondta a véleményét nagyon hangosan, és a felek elbeszélnek egymás mellett. Ha a HÖOK ebben úgy foglal állást, hogy hogy a vagy b verzió a helyes, akkor elszalasztják a lehetőséget arra, hogy a hallgatók a legkevésbé sérüljenek, mert így vagy úgy, de extrém vége lesz az ügynek. Úgy vélte, „minimum 30 éves konfliktus”, amely most kicsúcsosodott az SZFE ügyében, ennek kiváltó okai azok a személyi ellentétek, szomorúság, düh, ami most megvan az emberekben, biztosan nem csak a modellváltás miatt alakult ki.

 kép: Klubrádió
 

Közölte: nagy felelősség 300 ezer hallgató kollektív véleményét képviselni. Rengeteg hallgató és más egyetem képviselője szolidáris volt a tiltakozókkal. Az ellenállás motorja az SZFE hallgatói önkormányzata, amelynek szerinte „könnyebb dolga van”, mint a HÖOK-nak, mert ott hallgatói konszenzus van az ellenvélemény kinyilvánítására, felhatalmazottak arra, hogy eszerint cselekedjenek.

Murai László szerint az fals képet mutatna, ha azt mondaná, hogy mind a 300 ezer, általuk képviselt hallgató egyetért az SZFE-vel és a kiállás módjával, mert ez nincs így. Közölte: vita van a HÖOK-ban arról, hogyan ítéljék meg a helyzetet. Nagyon sok rétege van ennek az ügynek, nem lehet egyértelműen állást foglalni. HÖOK-elnökségként, huszonéves gyerekekként nem tudnak ekkora kultúrpolitikai háborúban igazságot tenni – fogalmazott. Ha egyértelműen a tüntetések mellé állnak, akkor abból az értelmezésből nagyon sok hallgatót kirekesztenek – ismételte meg.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: 

Megbeszéljük...
2020. szeptember 09., szerda 16:20
Műsorvezető: Bolgár György