„Klubrádió
Reggeli gyors

Hosszú egyetemfoglalásra és újabb akciókra készülnek a színműs hallgatók

1/09/2020 14:39

| Szerző: Klubrádió

Ha kell elmennek a végsőkig, nem engednek korábban megfogalmazott követeléseikből – mondta a Színművészeti hallgatói önkormányzatának elnöke azután, hogy hétfő éjszaka hallgatók egy része elbarikádozta az egyetem bejáratát. Az egyetem kormányoldali einstandolása miatt hónapok óta tartó tiltakozásoknak várhatóan nem az egyetemfoglalás lesz az utolsó fejezete, a HÖK-elnök közölte, további akciókra készülnek.

 

 

2020. szeptember 01. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Csernai Mihály, Molnár Áron 2020.09.01.
14:17
00:00

Nem tágítanak, továbbra is ragaszkodnak a nyáron megfogalmazott követeléseik teljesítéséhez, ezért hosszú távra tervezik az egyetem bejáratának elbarikádozását, valamint további akciókra is készülnek – erről beszélt a Klubrádióban Csernai Mihály, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Hallgatói Önkormányzatának elnöke. A szervezet vezetője azután nyilatkozott, hogy a hallgatók egy része hétfő éjszaka elfoglalta az egyetem épületét, és közölték, ők döntik el, milyen vezetőket és oktatókat engednek be az intézménybe, és kiket tartanának távol.

Az akció oka, az addig állami fenntartású SZFE alapítványi kézbe adása szeptember 1-jétől. A működési modell megváltoztatásával az intézményt egy kuratórium irányíthatja a kormányközeli színházigazgató, rendező Vidnyánszky Attila vezetésével, ami azt is jelenti, bogy az egyetem autonómia lényegében megszűnik, a fontos döntéseket ezentúl politikailag elkötelezett személyek szűk köre hozhatja meg.

A korábban az megfogalmazott követeléseik az alábbiakról szóltak:

  • az egyetemen már korábban megválasztott rektor kinevezéséről,
  • arról, hogy az egyetemet majd fenntartó alapítvány alapító okirata nem kerül át az államtól az alapítványhoz,
  • a szenátus függetlenségéről az alapítvánnyal szemben,
  • arról, hogy az alapítvány kuratóriumába három tagot az egyetem jelöl,
  • valamint arról, hogy az állam nem vonul ki a finanszírozásból.

Ezek a pontok jelentik a színműs hallgatóság számára a tárgyalási alapot, céljaikat akkor érik el, ha a kormányzat írásban garantálja az egyetemi autonómiát. Ezért fognak küzdeni, és ha kell, elmennek a végsőkig is – tette hozzá a HÖK-elnök.

 
 A Színház- és Filmművészeti Egyetem elbarikádozott bejárata. 2020. szeptember 01., kedd Forrás: Facebook
 

Csernai Mihály kedd reggel azt mondta, jelenleg a hétfő éjszaka kezdődött akció kereteit és aköré egy hallgatói bázist próbálnak meg kialakítani, amihez keddre a lezárás első napjára fórumot szerveznének. (A HÓK közben bejelentette, 15 órakor sajtótájékoztatót tartanak az egyetem Vas utcai épületében.)

A HÖK-elnök szerint a lezárás olyan értelemben spontán akció volt, hogy az SZFE átalakítása elleni általános egyetemi tiltakozásból következett, ami aztán a hétfő esti Zsákutcabál után fordult át az épület elfoglalásába. Az ötlet azonban már korábban előjött, egy ilyen akciót már jó pár hete tervezgettek, és további akciókra is készülnek.

Azt egyelőre nem tudja megmondani, hogy pontosan meddig és hogyan tartják fenn a barikádot, de ha ki tud alakulni a hallgatói bázis, és egymást váltva állandóan lesznek hallgatók őrségben, akkor az hosszú távon fenntartható – hangsúlyozta.„Akció szinten munícióval” eléggé el vannak látva a következő időszakra, de ennek részleteiről még nem beszélne – tette hozzá.

Csernai szerint a hallgatók körében korábban végzett felmérés szerint az SZFE-n tanulók mindannyian erős, közös hallgatói fellépést szorgalmaznak, a HÖK pedig úgy látja, ennek az egyik útja az lehet, ami most történik és történni fog. Azokat, akik esetleg nem értenek egyet a tiltakozásnak ezzel a formájával, valamilyen módon szintén szeretnék bevonni, de a fő céljuk, hogy hallgatóként senki semmilyen formában ne sérüljön a folyamatban.

Nagyon számítanak más egyetemek támogatására is, személy szerint nagyon reménykedik abban, hogy széles körű szolidaritás tud alakulni – mondta a HÖK-elnök.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Csernai Mihállyal és Molnár Áronnal
2020. szeptember 01., kedd 08.45
riporter: Dési János