„Klubrádió
Megbeszéljük...

Nem távozik a színművészeti megválasztott rektora

5/08/2020 17:55

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Még nem küldtek hivatalos értesítést, hogy megalakult az egyetemet irányító kuratórium. A hallgatók nem fogadják el a testületet és annak vezetőjét, Vidnyánszky Attilát.

2020. augusztus 05. Megbeszéljük - részlet 20.08.05. Upor László
17:04
00:00

A Színház- és Filmművészeti Egyetem legfőbb testülete, a szenátus megválasztotta Upor László műfordító, dramaturgot az intézmény rektorává, de a miniszter nem nevezte ki. Ő úgy döntött, hogy nem távozik az egyetemről, amíg nem lesz egészen lehetetlen a helyzet. Illúziói ugyan nincsenek, de meg akarja várni a kuratórium első lépéseit. Közben mások már felmondtak, illetve szerződést bontottak, és amennyire tudni lehet, még többen gondolkodnak hasonló lépésen. Upor László azt mondta Megbeszéljük című műsorunkban, hogy egyelőre csak félelmek vannak amiatt, hogy a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium magához vonja a szenátus jogait, tények még nincsenek. Az egyetem vezetését egyébként hivatalosan még nem is értesítette senki a kuratórium megalakulásról.

Upor László szerint a művészeti egyetemeket nem kellene magánkézbe adni, azok fenntartása állami feladat. Az infrastruktúra fejlesztésére bőven lett volna pénz eddig is, az nem lehet érv. Persze vannak a világon jól működő magánegyetemek, önmagában nem ördögtől való az elképzelés, de a kuratóriumi tagok kinevezése kardinális kérdés. Vidnyánszky Attila indítékairól, terveiről nem sokat tudni. Azt, hogy mi a baja az egyetemmel, sokszor megüzente, de azok a vélemények többnyire csúsztatásokon, féligazságokon, vagy igaztalan híreszteléseken alapulnak. A megválasztott, de ki nem nevezett rektor szerint az egyetem szelleme az együttműködésen alapul, Vidnyánszkyra pedig az akarnokság a jellemző. Upor László meggyőződése, hogy a művészet mögött szabad szellemnek kell állnia.

 
 Facebook
 

2020. augusztus 05. Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. augusztus 05., szerda 09:00): Szurdi Panni és Csernai Mihály
44:05
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Lampé Ágnes, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre

 

A hallgatók nem fogadják el a kuratóriumot. Erről Szurdi Panni filmíró szakos hallgató és Csernai Mihály, a Hallgatói Önkormányzat elnöke beszélt a Reggeli gyorsban. Bár sokféle világnézetű diák tanul az egyetemen, a megosztottságon felül lehet kerekedni. Szerintük a művészeti oktatás nem történhet piaci alapon. Vidnyánszky Attila kinevezése azt sugallja, hogy bizonyos ideológia képzés folyt eddig és most jön egy másik ideológia. Az pedig, hogy az öt tagú testületben két olajipari szakember van, szintén jelez valamit.

Az átalakítást nyárra időzítették, az egyetem szó benne sincs az alapítvány nevében, az egész eljárás túl gyors, erőszakos, a közösség nem kapott semmiféle garanciát. A kritikák hazugságokon alapulnak, nem igaz, hogy az egyetem nem szolgálja a kőszínházak igényeit és az sem, hogy a színészek nem mennek vidékre dolgozni.

A hallgatók ragaszkodnak a már korábban megfogalmazott öt követelésükhöz. Ezek az alábbiak:

1. Rektor
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa által jogszerűen és demokratikusan megválasztott Upor László egyetemi tanárt kinevezik az egyetem rektorává. A jogfolytonosság elve alapján Upor László mandátuma lejártáig, vagyis a modellváltás alatt és után is az egyetem rektora marad. A rektort a modellváltás után is az egyetem szenátusa választja demokratikus úton, a Szervezeti és Működési Szabályzatban foglaltak szerint.

2. Alapítói jogok
Az alapítvány nevébe visszakerül az „Egyetem” szó, a következőképpen: „Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány”. Az alapítvány alapítói joga nem kerülhet át az államtól az alapítványhoz. Az Egyetem alapító okiratát és módosításait az Egyetem jelenlegi szenátusával egyetértésben kell elfogadni.

3. Szenátus
A szenátus jelenlegi létszáma nem csökkenhet, jogkörei nem sérülhetnek. Az Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatát és módosításait a szenátus a fenntartó jóváhagyása nélkül fogadja el.

4. Alapítványi kuratórium
Az öttagú kuratóriumba három tagot az egyetem szenátusa, két tagot a minisztérium jelöl. A kuratóriumnak nem lehet vétójoga a szenátus döntéseivel szemben. A kuratóriumi tagok mandátuma öt évre szól.

5. Finanszírozás
Az állam nem vonulhat ki az egyetem finanszírozásából. Az egyetem rövid, közép- és hosszú távú fenntarthatóságára is kiterjedő hatástanulmány részletes eredményét a törvényjavaslat benyújtása előtt nyilvánosságra hozzák. Az ösztöndíjas hallgatói helyek száma és az ösztöndíjak reálértéke hosszú távon sem csökkenhet. Ennek a fedezetét az állam célhoz kötötten biztosítja. A közalkalmazotti státusszal járó financiális juttatások és jogi védelmek hosszú távon sem sérülhetnek.

A beszélgetéseket a fenti lejátszókra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook.

Reggeli gyors/Megbeszéljük
2020.08.05.
Műsorvezető: Para-Kovács Imre, Bolgár György