„Klubrádió
Reggeli gyors

Dráma a színművészetin – írja a politika

3/08/2020 14:32

| Szerző: Klubrádió/ K.K.

A színház a cselekvés művészete, nem a sírásé. Oszd meg és ne engedd, hogy uralkodjanak! - írja Fodor Tamás, aki tetteket vár hallgatóktól, oktatóktól, a szakmától de még a nézőktől is.

2020. augusztus 03. Reggeli gyors - részlet 20.08.03. Fodor Tamás
09:56
00:00

Szinte mindenki tudta, hogy erre megy ki a játék, mégis bombasztikus hatása volt a hírnek, hogy Vidnyánszky Attila lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának elnöke.

„A modellváltás célja nem az oktatás korszerűsítése, a színvonalának emelése, hanem a minőséget és hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása.” - reagált az egyetem vezetése. Azonnali hatállyal felbontotta a szerződését Zsámbéki Gábor, aki 41 éve tanít ott színész hallgatókat, lépését részletesen nem kívánta indokolni. A rendező nemzetközi hírű szakember, a kaposvári színházi műhely atyja. Minden posztjáról lemondott az Elméleti és Művészetközvetítői Intézet megbízott vezetője, Gáspár Máté, aki részletesen elemezte a kuratórium összetételét és arra jutott, hogy az hatványozottan alkalmatlannak tűnik a feladatra az egyetem elvárásai szerint. A hallgatói önkormányzat is közölte: nem fogadja el a kuratóriumot.

Fodor Tamás színész, rendező, a Stúdió K alapítója úgy véli, valamennyi oktatónak dilemmát okoz a helyzet, nagy felelősséget viselnek. A hallgatók pedig túszhelyzetben vannak. Ezzel a döntéssel rosszul járnak, szakmailag is. Tehát lépniük kell, különben idővel elsorvad a művészetük. Egy kőszínházba megfelelő számú, papírral rendelkező színész kell, most vagy megszerzik a papírt, vagy megszerzik a tudást. De azt ezután kitől?

Sajtótájékoztató a Csíksomlyói passióról Debrecenben
 
 MTI/Czeglédi Zsolt

Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház főigazgatójának ugyanis nem lesznek munkatársai. Az uralkodó rendszer káderhiányban szenved. Ideje sem lesz az egyetemre, hiszen vagy 8 pozíciót birtokol egyszerre. Tehetsége sincs ehhez a munkához, a rendezéshez korábban volt, de ehhez nincs. Itt is rombolni fog – véli Fodor Tamás.

A Reggeli gyorsban elmondta, hogy szakszervezeti útra kellene lépniük hallgatóknak is, oktatóknak is, sztrájkbizottságot kellene létrehozni. Kapcsolatba lépni jogvédő szervezetekkel, a szimpatizánsoknak pedig szolidaritási testületeket kellene alapítaniuk és szervezetten kiállni a hallgatók és oktatók mellett. A nézőkön is ott van már a reflektorfény. Ez itt mostantól nem szórakozás, hanem dráma – írja Fodor Tamás Facebook bejegyzésében.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2020.08.03. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor