„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

„Nincsenek illúzióink” - Egyeztetés a színművészetiről

24/06/2020 15:36

| Szerző: Klubrádió

Öt ponttal érkezik a minisztériumba az egyetem hallgatóinak csoportja, miután az SZFE függetlenségét féltik. A kormány ugyanis alapítványi tulajdonba adná.

2020. június 24. Reggeli gyors/Reggeli személy 20.06.24. Novák Eszter
44:36
00:00

Vasárnap tüntettek a Színház- és Filmművészeti egyetem hallgatói, mert szeptembertől alapítványi tulajdonba kerülne az intézmény, egyébként más egyetemekhez hasonlóan. A többi művészeti egyetem –legalábbis látványosan- nem fejezte ki a szolidaritását. Hogy miért nem? –erről is szó volt a Reggeli gyorsban, amelynek vendége Novák Eszter oktatási rektorhelyettes és Podlovics Laura, a HÖK Tanulmányi és Kommunikációs Bizottságának elnöke volt.

Feltehetően azért, mert a színművészeti speciális egyetem. A többi valamelyest kapcsolódik az iparhoz, és például a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem épületegyüttesét most bővítették, ott a kuratóriumban helyet kapott a volt és a jelenlegi rektor is, tehát biztosított a szakmai színvonal – mondta el Novák Eszter. Ott hosszabb ideje készítik elő az átalakítást. A színművészeti még szerencsésnek is mondható, hisz velük közölték az elképzelést, más egyetemek csak az újságból tudták meg, hogy milyen változás vár rájuk. Azonban itt sem volt korrekt a tájékoztatás, nem készült alapos elemzés, tanulmány, amely feltárta volna a veszélyeket, választ adott volna az aggályokra.

Sajtótájékoztató a Csíksomlyói passióról Debrecenben
 

Közben a Vidnyánszky Attila nevével fémjelzett Magyar Teátrumi Társaság, amelynek egyébként jogilag semmi köze sincs az átalakításhoz, véleményt nyilvánított, mely szerint vitatható a képzés színvonala, inkább ideológiai, mint szakmai, a végzett színészek, rendezők nem tudnak kőszínházakban elhelyezkedni megfelelő biztonsággal. A rektorhelyettes válasza erre az volt, hogy az utóbbi időben végzettek 68 százaléka igazi, klasszikus kőszínházban dolgozik, további 22 százalék biztos munkával rendelkező szabadúszó. A Magyar Teátrumi Társaság megjegyzései tehát nem állják meg a helyüket. Arról nem beszélve, hogy mindössze 2 területről szólnak, miközben az egyetemen 18 szak létezik.

Novák Eszter szerint régi gőgök, sértettségek, összeveszések állnak az egész történet mögött. Olyan mély árkok, amelyek betemetése lehetetlennek tűnik, mint ahogy az értelmes párbeszéd is. Érdekes módon a filmes szakma együtt tudott maradni, a színházi nem.

A művészeknek belső szabadságra van szükségük, a lélek szabadságára, ezért nehéz mérni az egyetem teljesítményét. A szakmáét is nehéz, mert például mit jelent a nézőszám, vagy a jegybevétel. Ez a műfajtól kezdve a földrajzi helyig nagyon sok mindentől függ. Az azonban mérhető, hogy milyen az elhelyezkedési arány, milyen díjakat nyernek a hallgatók, és ebben az SZFE jól áll.

Annyit sikerült elérni, hogy a hallgatók küldöttsége ma tárgyal a Palkovics László miniszterrel. Ahogyan Podlovics Laura elmondta: illúzióik nincsenek, de tárgyalnak, amíg lehet. A demokráciát, a tisztességes kommunikációt számon akarják kérni a kormányon.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020.06.24. 09:00 
Műsorvezető: Para-Kovács Imre