„Klubrádió
Reggeli gyors

Hegedűs D. Géza: Az ember szabadságra született

22/06/2020 11:16

| Szerző: Klubrádió

Az, hogy a színművészetis hallgatókban előjöhet a félelem, nem alaptalan. Semmit sem lehet tudni az intézmény jövőjéről. Azt igen, hogy a hatalom balliberális fészeknek tartja.

2020. június 22. Reggeli gyors - részlet 20.06.22. Hegedűs D. Géza
09:11
00:00

Tüntettek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az intézmény átalakítása ellen. A kormány terve ugyanis az, hogy egy alapítványnak adja át a működtetést és nem utolsó sorban a tulajdont. Ez a Corvinus Egyetemnél már megtörtént, további hat intézménynél pedig folyik az eljárás. A színművészetisek és szimpatizánsaik a függetlenségüket féltik.

Vajon milyen gyalázkodó cikkek jelennek meg holnap? – kérdezte a demonstráció egyik szónoka, Béres Bence színművész hallgató. Ez a kérdés is jelzi a félelmet, és az nincs rendben, hogy fiatal emberek félnek Magyarországon. Hegedűs D. Géza, az egyetem oktatója a félelmet azzal magyarázza, hogy semmi konkrétumot nem lehet tudni az SZFE jövőjéről. Amennyiben egy alapítvány tulajdonába kerül, akkor egy 5 tagú kuratórium vezeti majd, amelybe csupán egy tagot jelölhet az intézmény. A kuratórium fölött pedig ott lesz 3 tagú felügyelő bizottság. De hogy ezekbe a testületekbe kik kerülnek és miért éppen ők, az teljesen bizonytalan.

 

Hegedűs D. Géza a Reggeli gyorsban emlékeztetett arra, hogy ez a legkisebb, de legrégebbi egyetem, a maga 155 évével. Azóta tartják el az adófizetők, mert igényük van rá. Az egyetem az origója a magyar színház és film történetének, a kultúra kitörölhetetlen része. Furcsa, hogy a demonstráció kapcsán sem beszél senki a közönségről. A nézőktől nem kérünk párttagkönyvet – mondta a színművész, utalva arra, hogy az egyetemet liberális fészeknek titulálják. Egy szerepet nem lehet eljátszani jobb-, vagy baloldali módon.

Egyébként is: az ember szabadságra született. Arra, hogy szabadon gondolkodjon – hangsúlyozta Hegedűs. D. Géza, aki a tüntetésen elhangzott felszólalásában Kertész Imrét idézte: A totalitarianizmusban az egyetlen menekülés a tudás.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:

Reggeli gyors
2020.06.22. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor