„Klubrádió
Reggeli gyors

Függetlenségüket féltik a színművészetisek

19/06/2020 15:37

| Szerző: Klubrádió

Utcára vonulnak a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, hogy ne váljék alapítványi fenntartásúvá az intézmény. Az átalakítás az autonómiát veszélyeztetné véleményük szerint.

2020. június 19. Reggeli gyors - részlet 20.06.19. Podlovics Laura
08:35
00:00

Rohamtempóban adná alapítványi tulajdonba az egyetemet a kormány, mint ahogy tette a Corvinus Egyetemmel is. És tenni tervezi az Állatorvostudományi, a Moholy-Nagy, a Miskolci, a Soproni, a Neumann János és a Széchenyi István Egyetemmel is. Korábban egyébként a művészeti egyetemek összevonását is tervezték, de ez egyelőre lekerült a napirendről. A színművészetis hallgatók a függetlenségüket féltik. Ott van előttük a Corvinus példája, ahol az átalakítással megszűnt az államilag finanszírozott ösztöndíjas képzés. Eddig a szenátus választhatott például rektort, ezután egy 5 tagú kuratórium írányítana, amelynek tagjait természetesen a minisztérium delegálná, az egyetemi polgároknak nem lenne nagy beleszólásuk abba, hogy mi történik a fejük felett.

A mostani hallgatókon kívül több százan tiltakoznak az átalakítás ellen. Volt diákok, színházigazgatók, Oscar-jelölt rendezők, Hollywoodban dolgozó operatőrök. Az SZFE hallgatói önkormányzata kerteste és keresi a kapcsolatot a V4-es országok hasonló egyetemeivel, a színházakkal, szakmai szervezetekkel, hiszen a magyar kormány lépése nem csak őket háborítja fel.

színház nézőtér
 

Már eddig is történtek furcsaságok. A szenátus által jelölt rektort hónapok óta nem nevezték ki. Olyan kétes ügyeket emlegetnek minisztériumi vezetők, amik nem is az egyetemen történtek. Egyenesen balliberálisnak titulálják az intézményt, amit a hallgatók elutasítanak, nem fogadják el a megbélyegzést, címkézést – mondta el Podlovics Laura, a Hallgatói Önkormányzat Tanulmányi és Kommunikációs Bizottságának elnöke.

Vasárnap délutánra békés demonstrációt terveznek az Uránia elé, amelyen kreatívan szeretnék megmutatni, hogy milyen képzés is folyik az egyetemen. Az országgyűlési képviselőket pedig arra kérik, hogy ne fogadják el a törvénytervezetet. Már csak azért sem, mert az nagyon homályos, tele van bizonytalansággal. Elképzelhető, hogy jó lenne az egyetem számára, de nagyobb az esély arra, hogy nem.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Wikipédia.

Reggeli gyors
2020.06.19. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert