„Klubrádió
Esti gyors

„Első figyelmeztetés”, második demonstráció

2/07/2020 07:02

| Szerző: Klubrádió

Hetven művész tiltakozik nyílt levélben a színművészeti átalakítása ellen. A hallgatók pedig a Parlamentnél „dalolják” el, hogy féltik az egyetemük autonómiáját.

2020. július 01. Esti gyors - részlet 20.07.01. Jordán Tamás
07:43
00:00

Azért van bennem riadalom, mert nem a demokrácia szabályai szerint történik a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása – mondja Jordán Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező. Hozzáteszi, hogy nem volt egyeztetés az intézmény vezetőivel, tanáraival, a hallgatói képviselettel, nem készült hatástanulmány, és indokolatlanul gyors az átalakítás. Vele együtt hetven művész tiltakozik az ellen, amit a kormány tesz. Köztük Ragályi Elemér, Rudolf Péter, Kulka János, Básti Juli, Görgey Gábor, Kern András, Molnár Piroska, Presser Gábor.

Az egyetem alapítványi tulajdonba kerülne a kormány javaslata szerint. Jordán Tamás úgy véli, az alapítvány lehetne jó is, itt az a baj, hogy a kuratóriumot a hatalom nevezi ki. Nem kétséges, hogyan fog összeállni ez a testület, hiszen nem titkolják a hatalmon lévők: az egyetemet liberális fészeknek tartják. Ezt egyébként a rendező megbélyegzésnek tartja. Miután maga is volt osztályfőnök évekig az egyetemen, álltja, hogy kizárólag művészeti kérdések érdeklik a tanárokat is, a hallgatókat is. Kizárt, hogy ott politikai viták legyenek, azt sem tudják, hogy kinek milyen a pártállása, politikai nézete, ő legalábbis nem tudta.

A magyar kultúra napja - Orosházán több mint ötszáz diák
MTI Fotó: Rosta Tibor
 

Egyesek a nemzeti elkötelezettséget kérik számon az intézményen. „Én nagyon-nagyon magyarnak és hazafinak tartom magam” – mondja Jordán Tamás. Egy verset nem lehet jobb-, vagy baloldali módon elmondani, egy szerepet is csak jól, vagy rosszul lehet játszani.

Az egyetemisták pénteken 10 órakor tüntetnek a Kossuth téren, mégpedig énekelve, "Első figyelmeztetés" mottóval. Ugyanis Palkovics László az eddigi egyetlen „egyeztetésen”, valójában látszategyeztetésen úgy búcsúzott a hallgatók küldöttségétől, hogy „Azt hittük, énekelni fognak.” Jordán Tamás nem hisz a demonstráció közvetlen eredményében, de szerinte is jelezni kell, hogy az emberekről nem lehet a megkérdezésük nélkül dönteni. A tiltakozások hosszabb távon hozhatnak eredményt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:

Esti gyors
2020.07.01. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor