„Klubrádió
Hetes Stúdió

Palkovics, a hajthatatlan. Vagy nem ő az?

27/06/2020 14:18

| Szerző: Klubrádió

Index, színművészeti, Szabad Európa. Nem nehéz kitalálni, hogy mi a közös bennük. Az autonómia, a függetlenség elvesztésének reális veszélye. Erről beszéltünk a Hetes stúdióban

2020. június 27. Hetes Stúdió (2020. június 27., szombat 15:00)
103:11
00:00
Műsorvezetők: Lampé Ágnes, Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Bálint Judit, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A héten világossá vált, milyen veszélyben van a független sajtó egyik utolsó bástyájának hitt index. Egészen pontosan, az Indexet működtető cég már nagyon rég nem független, a kést a Fideszhez közeli mamelukok régen rátették a nyakára. A szerkesztőség ugyan még küzd a maradék sajtó szabadságáért – de ha a pártállam azt akarja, akkor végük nekik is. Mi marad a szabad sajtóból és lehet-e valahogy pótolni. Bajomi Lázár Péter médiakutatót kérdeztük.

Létezhet-e egy alternatív, liberális, nyitott és progresszív Közép-Európa, amelyben a V4-ek az európai és liberális értékek képviselőiként és támogatóiként léphetnek fel. Ábrándnak tűnik Ki tudja? Hátha mégis. Mikecz Dániel, politológust, a Republicon Intézet munkatársát kérdeztük.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak egyetlen javaslatát sem fogadta el Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Sőt, megvádolta a hallgatókat, hogy mások szekerét tolják. Közben a kormánypárti alakok vezényszóra bírálják a nagy hírű, nagy múltú egyetemet.. Marad belőle valami? Szeptember elsejétől alapítványi fenntartásban működik majd, és úgy tűnik az egyetemi autonómiának vége. Közben a hatalmi gömböc elérte a popkultúrát is: nem sokkal azután, hogy Trianon-dalok megírására adtak pénzt a zenei élet szereplőinek, a könnyűzenei kultúra egésze számára is szeretne ideológiai megrendelő lenni a hatalom. Aki még emlékszik rá: Dinamit a vérem. A témát Józsa Márta járta körül.

A rádiózást felügyelő ügynökség elnök-vezérigazgatóját menesztette Trump elnök. A helyére azt a Michael Packet ültette, akit Steve Bannonal egy lapon említenek, utóbbit a szélsőjobbos, az Alt-Right mozgalom hírhedt alakjaként ismerik. Michael Pack is Trump munkatársa volt a Fehér Házban. Most felügyeletük alá került az Amerika Hangja, a Szabad Európa-, Szabad Ázsia Rádió, a kubai, a közel-keleti rádiós szolgáltatások - többek között. Szóval, lehet hogy a Szabad Európa nem is lesz olyan nagyon szabad. Sőt. Ezekről kérdeztük többek között Jeremy Venook médiaszakértőt Washingtonból.

És végül megbeszéltük a hét eseményeit Korpás Krisztával és Diószegi Nórával.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Hetes stúdió
2020.06.27. 15:00
Műsorvezető: Dési János