„Klubrádió
Esti gyors

"Hol zsarnokság van, mindenki szem a láncban" - Dési János jegyzete

22/06/2020 18:03

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Az mindjárt kiderül, hogy az Indexet még ma tönkreteszik és felszámolják, vagy kap még pár nap vagy hét haladékot. A dögkeselyűk már szakszerűen ott köröznek felette egy ideje. És egy dögkeselyű – amely joggal lehetne az úgynevezett turulmadár helyett a magyar nemzet totemállata – sosem téved.

2020. június 22. Esti gyors-részlet (2020.06.22. Dési János jegyzete)
03:16
00:00
Nem, barátaim, nem az Index van veszélyben. Hanem mi mindannyian, akik úgy gondoljuk, hogy nem jó egy fasizálódó diktatúrában élni – ahol ráadásul még elveri a nyarat az eső is. Nem jó egy olyan országban, ahol néhány gátlástalan gazember ellopja azt, amit csak lehet. És igen sok mindent lehet. A dögkeselyű a nyakunkon. Rémisztő, ahogy kivégeznek minden független intézményt. Legyen az alkotmánybíróság vagy szerkesztőség, esetleg egyetem. De van ennél dermesztőbb is. Mégpedig az, hogy honfitársaink egy jelentős részének mindez még tetszik is. Ne áltassuk magunkat! Nagy tömegben élünk együtt olyanokkal, akik zsarnokságot és tolvajok uralmát akarják. És messze nem csak azok, akik haszonélvezői ennek a rendszernek – mert az ugye tiszta képlet. Ha lophatok, ha megalázhatok, ha fejbe rúghatok a bakancsos lábammal másokat, akkor szeretni fogom azt a vezért, aki ezt lehetővé teszi nekem. Érvelhetnénk azzal, hogy történelmi tapasztalataink szerint az efféle forradalmak felfalják rendszeresen saját gyermekeiket is – de amikor éppen a felsőoktatás tudatos és hatékony szétverése folyik, akkor ezzel sem megyünk sokra.

Sokaknak tetszik a zsarnokság, bár nincs hasznuk belőle, mert ebben nőttek fel. Mert egyszerűbb az életük. Mert legjobban gyűlölködni szeretnek, és most megkapták a gyűlölködés szabadságát. Mit szabadságát! Fideszesnek gyűlölködni kötelesség, a többieknek erősen ajánlott.

Az mindjárt kiderül, hogy az Indexet még ma tönkreteszik és felszámolják, vagy kap még pár nap vagy hét haladékot. A dögkeselyűk már szakszerűen ott köröznek felette egy ideje. És egy dögkeselyű – amely joggal lehetne az úgynevezett turulmadár helyett a magyar nemzet totemállata – sosem téved.

A szabad szó, a szabad gondolat elpusztítandó, s mint látjuk a Fidesznek nevezett szépen hízó és fasizálódó pártnak változatos és ötletes eszközei vannak arra, miként lehet valamit szétzúzni. S van ehhez szépen önként jelentkező kápó, aki készséges és kéjes örömmel vesz mindebben részt. Van, aki kétségtelent tehetségtelensége és kisebbrendűségi érzésé okán csatlakozik a kivégző osztagokhoz, más meg úgy gondolja, hogy csuhajja, ha tényleg egy életünk van, ahogy brit tudósok állítják, akkor most kell gyorsan és jól élni, s ha ez az ára, akkor ez. Kit érdekel?

A diktatúra mi vagyunk magunk. Mi tartjuk fent, így vagy úgy. Ti. Mi. Én. A magyarság totemállatát, a dögkeselyűt etetni kell. Hol egy szerkesztőség, hol egy egyetem, hol egy gyár, máskor meg egy kis félkatonai zsebdiktatúra csúszik le a torkán. Éhes dögkeselyű Mészáros Lőrinccel álmodik.

Ahol Mészáros az ország legmenőbb üzletembere, ott tényleg felesleges egyetemeket fenntartani.

A dögkeselyű a miénk – igaz ez még élő lényekkel is táplálkozik. Előbb szépen agyonveri a Színművészetit, az Indexet majd hopp, bekapja, hogy egy sértett mameluk a vadászpuskája tusájára véshessen még egy rovátkát.

Barátkozzunk a gondolattal, hogy a dögkeselyű nem eszik kendermagot, és nem lesz belőle szalonna. És több mint ornitológiai kérdés, legyőzheti-e a békegalamb a dögkeselyűt.

Dési János jegyzete a 2020. június 22-i Esti gyorsban hangzott el.