„Klubrádió

Palkovics nem fogadta el a színművészetisek javaslatait

24/06/2020 20:25

| Szerző: Klubrádió/MTI

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak követelései lényeges visszalépést jelentenének az egyetem jelenlegi helyzetéhez és ahhoz a jövőbeli állapothoz képest is, amit az új fenntartói modell hozna – hangsúlyozta az innovációs és technológiai miniszter, és hozzátette, a javaslatokat nem tudja elfogadni.

Palkovics László erről azután beszélt, hogy a minisztériumban fogadta az egyetem megbízott rektorát, rektorhelyettesét és a hallgatói önkormányzat képviselőit. Eközben mintegy ötven hallgató demonstrált az épület bejáratával szemben és itt felolvasták a követeléseiket. Az öt pont a többi között az intézmény autonóm vezetői kinevezésére, a szenátus és az alapítványi kuratórium jogosítványaira, illetve a finanszírozásra kért volna garanciát. 

A miniszter a tárgyalás után azt mondta az állami hírügynökség szerint, hogy eredetileg arról kezdeményeztek beszélgetést, miként működik majd az új, alapítványi fenntartásban a Színház- és Filmművészeti Egyetem, de ehelyett "politikai rendezvénybe fordult" az egyeztetés .

A tüntető hallgatók a többi között "Ne szavazzák meg!, valamint "Vidnyánszky hazudik" feliratokat rajzoltak azt aszfaltra. A minisztérium bejáratához egyebek mellett "Kiállunk az egyetem szabadságáért" feliratú táblákat helyeztek el, és a többi között azt skandálták: "Szabad ország, szabad egyetem" és "Garantáld, Palkovics!".

Csernai Mihály, az egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke a megbeszélés után újságíróknak arról beszélt: hallgatótársaikkal közösen kidolgozott ötpontos javaslatuk célja, hogy a kormány "törvényi keretek között garantálja az egyetem autonómiáját". Csernai Mihály elmondta, hogy javaslatukat átadták a miniszternek, aki azt nem írta alá. Szerinte azonban reménykeltő a gesztus, hogy Palkovics László nyitottnak mutatkozott az elindult párbeszédre, csakúgy, mint a szakmai szervezetek képviselői. A hallgatók kinyilvánították, elhatárolódnak a kultúrharcoktól., és bizakodnak abban, hogy a párbeszéd valós lesz.

Címlapi képünkön Palkovics László miniszer, fotó: MTI/Balogh Zoltán