„Klubrádió
Megbeszéljük...

Ascher Tamás: A színművészeti kivégeztetett

3/08/2020 17:49

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Nem egy művészeti egyetemet kell alapítványi fenntartásúvá tenni – mondja a korábbi rektor. A kuratóriumnak sem kompetenciája, sem ismerete, sem akadémiai tapasztalata nincs.

2020. augusztus 03. Megbeszéljük - részlet 20.08.03. Ascher Tamás
12:22
00:00

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumába az intézmény is ajánlott tagokat, de ők nem fértek be a „csapatba”. Az egyetem választ sem kapott a javaslatára. Az újságból tudták meg, hogy kik lesznek az irányító testületben, az egyetem jelenlegi vezetői, oktatói pedig folyamatosan érzik a megvetést és azt, hogy nem tartanak rájuk igényt. Az új testület szakmailag értelmezhetetlen. A kuratórium elnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója. Tagok: Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező, Világi Oszkár, a SLOVNAFT igazgatóságának elnöke, vezérigazgató.

Vidnyánszkyról lehet tudni, hogy mit csinál majd – mondja Ascher Tamás rendező, a korábbi rektor. Feltehetően ugyanazt, mint Kaposváron. Egy ideig hagyott mindenkit az egyetemen, mindenkinek megígérte a folytatást, aztán pár nap múlva kirúgta azokat, akik nem tetszettek neki. Ezután felszalámizta a maradék gárdát. A korábbi rektor kíváncsi arra, hogy itt hogy pótolják majd azokat az oktatókat, akik elmennek, illetve akiket elküldenek. Mert mennek el, Zsámbéki Gábor volt az első. Ennek a kuratóriumnak sem kompetenciája, sem ismerete, sem akadémiai tapasztalata nincs, csupán politikai akaratot közvetít. Ennek ellenére Ascher Tamás szerint meg kell várni a tanévnyitót, a első döntéseket, van bizonyos egyetemi rend. Senkinek nincs kétsége afelől, hogy mi történik, de a közvéleménynek is világosan kell látnia, hogy megszűnt az egyetem autonómiája, hogy ez így kivégeztetett.

A kuratóriumi elnök nemrég úgy nyilatkozott, hogy megfér majd együtt a régi és az új, a jobb és a bal. Ascher szerint a színházművészetben nincsenek oldalak, nincs jobb és a bal. Régebben legalábbis nem volt, most is csak a jobboldal erőlteti, hogy legyen. Nem lehet illiberálisan tanítani, de még liberálisan sem. A gondolat szabadságát, kreativitását kell megadni. De most minden úgy történik, ahogy a hatalmi arrogancia diktálja - mondja Ascher Tamás.

2020. augusztus 03. Esti gyors - részlet 20.08.03. Gáspár Máté
05:55
00:00

Zsámbéki Gábor mellett felmondott az Elméleti és Művészetközvetítési Intézet megbízott igazgatója, Gáspár Máté is. Az okok között elmondta azt is, hogy 12 kiváló és bátor embert javasolt az egyetem a kuratóriumba. A minisztérium egyiküket sem fogadta el. Részlet az Esti gyorsból.

 

2020. augusztus 03. Esti gyors - részlet 20.08.03. Novák Eszter
08:28
00:00

Novák Eszter oktatási rektorhelyettes egyelőre marad az egyetemen. Mint mondta, ez egy nagyon csúnya történet, rendkívül messze áll a jogállami megoldástól, és szinte óráról órára változik a helyzet. Iszonyatos erőfölénnyel kell megküldeniük. Abban egységesek oktatók és diákok, hogy nem jó, ami történik. Azonban az, hogy ki megy és ki marad az egyéni élethelyzettől is függ.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Czimbal Gyula.

Megbeszéljük
2020.08.03. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György