„Klubrádió
Reggeli gyors

Színművészeti: talán bocsánatot kellene kérni a hallgatóktól a rágalmakért

28/08/2020 14:13

| Szerző: Klubrádió/szg

Demonstrációt tartanak a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói augusztus 31-én, miután az egyetem jelöltjei közül senki nem került be a felügyelőbizottságba (Nemcsák Károly viszont igen). Podlovics Laura, az intézmény hallgatói önkormányzatának egyik vezetője azt mondta: problémás megteremteni a párbeszédet a kuratórium élére kinevezett Vidnyánszky Attilával, szerinte előbb bocsánatot kellene kérni a hallgatóktól a rágalmakért, amelyekkel őket is illették a kuratórium tagjai.

2020. augusztus 28. Reggeli gyors / részlet, Podlovics Laura (20.08.28.)
08:29
00:00

Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója, a Vidnyánszky Attila által vezetett Teátrumi Társaság tagja bekerült a Színház és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány felügyelőbizottságába, az egyetem által ajánlott művészeket viszont nem fogadta el a minisztérium.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Gálos Mihály Samu képe

Lalu Podlovics (@lalupodlovics) által megosztott bejegyzés,

Podlovics Laurát, az SZFE hallgatói önkormányzatának tanulmányi és kommunikációs bizottsági elnökét kérdeztük, szerinte különösen a kuratóriumi névsor megjelenése után senkit nem ért meglepetésként, hogy a felügyelőbizottságba sem választottak be az egyetem jelöltjei közül senkit. A kuratóriumi lista kiderülése olyan pont volt, amely sok hallgató figyelmét felkeltette, aki eddig nem foglalkozott a modellváltással. Abszolút téma ez a hallgatók között, egyre többen kérdeznek és aktivizálódnak, ahhoz képest, hogy eddig is sokan voltak így. Szeptember 6-án van az évnyitó, szeptember 1-jével válik hivatalossá az átállás, arra számítanak, hogy egyre széleskörűbb párbeszéd alakul ki a hallgatók között arról, milyen alulról szerveződő tiltakozás legyen a tanévkezdésre.

Arra a kérdésre, hogy milyen lehetőségeik vannak, Podlovics Laura azt válaszolta, vannak eszközök, és mégis azt érzik, hogy eszköztelenek. Tiltakozni és tanulni is szeretnének, bármilyen módszert is választanak a tiltakozásra, azt próbálják elérni, hogy ezek közül egyik se sérüljön.

 
Tüntetés a Színház- és Filmművészeti Egyetemért (kép: Facebook)
 


A színházi szakma neves személyiségei közül legutóbb mások mellett Szinetár Miklós és Blaskó Péter is arról beszélt, hogy nem jó ez az irány az egyetemen. A HÖK képviselője szerint fontos, hogy egyre többen vállalják a véleményüket ebben az ügyben. Úgy fogalmazott: a hallgatók is elég sok olyan megjegyzést kaptak a médiában, amelyet nem vesznek jó néven. Hogy valós párbeszéd alakulhasson ki akár Vidnyánszky Attila elnök, akár a kuratórium többi tagja és a hallgatók között, az elég problémás. Talán előbb bocsánatot kellene kérni a hallgatóktól a rágalmakért, amelyekkel őket is illették a kuratórium tagjai – tette hozzá.

Augusztus 31-ére demonstrációt szerveznek, de több programot is tartanak a Vas utcában. Lesznek filmvetítések az egyetemen, az elmúlt évek díjazott diákfilmjeit, valamint a Zsámbéki-Fullajtár harmadéves osztály nem hivatalos bemutatóját is meg lehet nézni (a koronavírus-járvány miatt csak korlátozott számban). „Zsákutcabált” tartanak, amelyre meghívtak művészeket, akik támogatják őket, koncerteket adnak, beszédeket mondanak. Azért az elnevezés, mert zsákutcába kerültek, de hallatni is akarják a hangjukat, nem nézik végig ölbe tett kézzel az átállást.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: SZFE/Facebook

Reggeli gyors
2020.08.28. 07:45
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert