„Klubrádió
Esti gyors

Fullajtár Andrea: Nem tudnak belekötni a szakmába, jön a szemét beszéd

10/08/2020 18:37

| Szerző: Klubrádió/szg

Liberális fészeknek nevezték az elmúlt hónapokban a Színművészetit, de Fullajtár Andrea, az egyetem tanára szerint ez puszta rágalom, nem számít se az oktatóknál, se a hallgatók pártállása. Úgy véli, azért támadják ezzel őket, azért jönnek a trash talkkal, mert a szakmai szempontokba nem tudnak belekötni. Ő maga például elvégezte a doktori abszolutóriumot, hogy taníthasson.

2020. augusztus 10. Esti gyors / részlet, Fullajtár Andrea (20.08.10.)
07:02
00:00

Fullajtár Andrea színművészt, a Katona József Színház társulatának tagját, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárát kérdeztük az Esti gyorsban arról, hogyan látja a közeljövőt, miután Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját nevezték ki az egyetem új kuratóriumának élére. Azt mondta, hozzászoktatták az embereket ahhoz, hogy nincs egyenes kommunikáció, ő minden napot úgy kezd, hogy megnézi az interneten, van-e új hír. Nem beszélt velük senki – tette hozzá.

Az oktatók és a hallgatók is folyamatosan egyeztetnek. Az egyetem fontos célja a transzparencia, mindent folyamatosan közölnek, ami történik, hogy követhető és világos legyen a folyamat. Minden háttérinformációt nyilvánosságra hoznak, hogy bemutassák a kívülállóknak, milyen álságos szempontok mentén történik az egyetem úgynevezett modellváltása.

Az elmúlt hónapokban azt lehetett olvasni, hallani az SZFE-ről a kormányközeli sajtóban, hogy valamiféle liberális fészek és a szakmai színvonal se megfelelő. Fullajtár Andrea szerint ez rágalom, nem számít a pártállás sem az oktatóknál, sem a hallgatóknál. Azért jönnek ilyenekkel, mert így nem kell a szakmai szempontokkal foglalkozni. Például ahhoz, hogy ő Zsámbéki Gábor mellett társosztályvezető lehessen, elvégezte a doktori abszolutóriumot. Mivel ezt nehéz megtámadni, jön a trash talk, a szemét beszéd, hogy „ki lehessen iktatni valakit” – fogalmazott.

 
Fullajtár Andrea (kép: Facebook)
 


Elmondta, már többször is találkozott a hallgatóival, nem szeptember elsején beszélnek a hogyan továbbról. A következő tanévet összerakták, megvannak a szakmai tanárok, ahhoz ragaszkodik, hogy az óráik a szokott színvonalon menjenek tovább, amíg ezt el nem lehetetlenítik.

„Szürreális gyorsított érési folyamaton mennek végig” a hallgatók, gyorsan nőnek fel, eddig burokban éltek, mert a Színművészetire jártak, de egyetemüket most támadás éri. Nyári egyetemet szerveztek maguknak, amelyen csak olyan témákat érintettek, mint a jogállamiság, a sztrájkjogok, az egyetemi autonómia.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Fullajtár Andrea/Facebook

Esti gyors
2020. augusztus 10., hétfő 18.35
Műsorvezető: Dési János