„Klubrádió

Vidnyánszky miatt bontja fel szerződését az SZFE legendás tanára

18/08/2020 09:31

| Szerző: Klubrádió/Narancs.hu

Felbontja szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel Székely Gábor Kossuth-díjas rendező. Nyílt levelében az egyetem kuratóriumának élére frissen kinevezett Vidnyánszky Attilának a többi között azt írta: súlyos tévedéséért kérjen bocsánatot, vagy szégyellje magát.

A Színház és Filmművészeti Egyetem osztotta meg Facebook-oldalán hétfő este azt a nyílt levelet, amit Székely Gábor írt Vidnyánszky Attilának.

Székely a levélben bejelentette felmondását, de azt is hozzátette, hogy ha az osztályfőnökök igénylik, megkezdett osztályait bérezés nélkül végigviszi.

Székely 1973 tanít a színművészetin, a 20. század egyik legfontosabb rendezőjeként tartják számon. Székely rektora is volt az SZFE-nek 2001-től öt éven át, utolsó osztálya 2015-ben végzett. Levelében a többi között azt írta:

„Legutóbbi nyilatkozatában – a korábbiaktól eltérően – szakmainak tűnő kérdések már elő sem kerülnek, szinte csak saját harcáról és saját törlesztéséről beszél, és színházi kollégáit már csak megbélyegző politikai vagy annál rosszabb jelzőkkel illeti. Ez megengedhetetlen! Megnyilvánulásaiban nem érzi erkölcstelennek azt, hogy 155 éves egyetemünket »szakmabeliként« politikai érdekek miatt gyalázza, és egy jelentős korszak kitűnő művészeinek munkáját, tanári pályáját és erkölcsi feddhetetlenségét teszi kérdésessé. Sajnálatos az is, hogy ön a hallgatókat nem tekinti felnőtt embereknek, csak a tanáraik által megtévesztett fiataloknak.”

(…)

„Színházainkban, filmjeinkben a magyar emberek közérzetét kell kifejeznünk, a körülöttünk lévő világról kell árnyaltan gondolkodnunk. Ha ezt nem tesszük, hivatásunknak nem teszünk eleget. Az önmagunkban gyönyörködés szakmánk elárulása”

(…)

„Súlyos tévedéséért kérjen bocsánatot, vagy szégyellje magát!”

Miután Vidnyánszky Attila lett az Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának elnöke, már felmondott két ismert oktató, Zsámbéki Gábor rendező és Gáspár Máté intézetvezető.