„Klubrádió
Megbeszéljük...

Majtényi: Azt azért nem kellene megtenni Vidnyánszkyval, amivel Gyurcsány fenyegette

5/08/2020 16:43

| Szerző: Klubrádió/szg

Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet elnöke úgy reagált Gyurcsány Ferenc DK-elnök Vidnyánszky Attiláról szóló kijelentésére, hogy demokráciában, jogállamban nem cél senkit se földönfutóvá tenni. Beszélt arról is, hogy szerinte a még érdemi tevékenységet nem végző Szabad Városok Szövetségének be kellene segítenie az új Index működtetésébe.

2020. augusztus 05. Megbeszéljük / részlet, Majtényi László (20.08.05.)
16:22
00:00

„Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek.” – írta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Vidnyánszky Attiláról, a Nemzeti Színház igazgatójáról, akit a napokban kineveztek a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának élére is.

Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet elnöke Megbeszéljük című műsorukban elmondta, olvasta, hogy  Gyurcsány Ferenc mit mondott erről. Elhangzott, hogy földönfutóvá teszik az olyan embereket, mint az SZFE „tönkretételében” vezető szerepet játszó rendező. Közölte: erre azt kell mondaniuk azoknak, akik a szabadelvű értékeket képviselik és az alkotmányos demokrácia hívei, hogy egy jogállamban nem cél bárkit is földönfutóvá tenni. A mondott színházi rendező fején sok vaj van, „súlyos morális terhet cipel magával” szerinte „irracionális hataloméhsége és szolgalelkűsége miatt”, de tehetséges rendezőnek tartják, és nincs joga senkinek elzárni attól, hogy egy szabad és demokratikus Magyarországon is rendezzen.

Milyen elszámoltatásra kerülhet sor? – kérdezte műsorvezetőnk. Ebben Majtényi László szkeptikus, és hozzátette, hogy ez nem alkotmányjogi kérdés. Elképzelhető, hogy a NER-ben a kisebb halak közül néhányat el lehet kapni, de afelől kétségei vannak, hogy a nagyobbakkal is elképzelhető-e ez, erre történelmi példaként a rendszerváltást és az első Orbán-kormány utáni időszakot hozta.

Az elsődleges probléma szerinte például az, hogy mit lehet kezdeni az index szerkesztőségének védelmével vagy mit lehet tenni az SZFE védelmében. Ehhez képest másodlagos kérdés, hogy a felelősöket majd miként büntessék meg.

Az egyik kérdés tehát, hogy miként lehet az alkotmányos demokrácia intézményeit újjászervezni, hogy lehet demokratikus ügyészséget létrehozni, hogy lesz új, nem a hatalmat kiszolgáló alkotmánybíróság, új, a szegények oldalán fellépő ombudsmani intézményrendszer, független számvevőszék. Ez nem elszámoltatási kérdés, noha ott van mögötte, hogy akik ezeket az intézményeket működtetik, azoktól egy szabad, demokratikus, szolidáris Magyarországnak „meg kell szabadulni”. Erre bizonyos esélyt adhat egy új alkotmány elfogadása.

Majtényi szerint egyrészt igaz, hogy az ellenzéknek kétharmados győzelmet kell aratnia, de fogalmunk sincs róla, hogy történik meg majd a rendszerváltás, az alkotmányos demokrácia helyreállítása. Egy egyszerű kormányváltással nagyon korlátozott eredményeket lehet elérni, de a sajtószabadság helyreállításához segíthet. Sőt, az ellenzék az októberi önkormányzati választás után komoly lehetőséget kapott a helyi sajtóval. Az EKINT felszólította a „csak papíron és szavakban létező” szabad városok szövetségét, hogy egyik lehetséges résztvevőként támogassa az új Indexet. 

Szerinte jobb pozíciókat tudnának szerezni a városok, ha együtt tárgyalnának sajtóról, színházról a kormánnyal, nem külön-külön. És most is sokat költenek erre, van olyan magyar város, ahol sajtóholding működik (tévével, rádióval, nyomtatott lappal), de általában a polgármester „Teddy mackójaként” működnek a városi újságok, amelyekben rajonganak a településvezetőkért. Vannak azért pozitív kísérletek a helyi szabad sajtó megteremtésére, mint a fővárosi VIII. és IX. kerületben – tette hozzá.

Szerinte ha lesz rendszerváltás, megtalálnak felelősöket, visszaszereznek vagyonelemeket, de sokkal kevésbé lesz ez sikeres, mint amennyire élnek ezzel kapcsolatban a morálisan indokolható vágyak. Politikai változás után a cégbirodalmak összeomlanak (mint Simicska Lajosé), vagy felajánlják a szolgálataikat az új, demokratikus vezetésnek, és tart tőle, hogy ezt egyesek hajlamosak lesznek elfogadni.

A beszélgetést a fenti lejátszókra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Megbeszéljük...
2020. augusztus 5., kedd 16:20
Műsorvezető: Bolgár György