„Klubrádió
Reggeli gyors

Majtényi László: Az újságírás kivesző szakma

28/07/2020 15:45

| Szerző: Klubrádió/Kazinczi Károly

A sajtószabadság nem akkor szűnik meg, amikor az utolsó szabad sajtóterméket is bezárják politikai okokból, hanem akkor, amikor az elsőt megsemmisítik.

2020. július 28. Reggeli gyors - részlet 20.07.28. Majtényi László
15:53
00:00

Egykor olyanok írtak újságot, mint Ady, Kosztolányi, Karinthy, ma a sajtó helyén egy propagandagépezet áll, amely két dolgot tesz. Ahogy a csövön kifér, úgy dicsőíti a hatalmon lévőket, gátlástalanul, másrészt gyalázza azokat, akik más véleményen vannak, nem mellőzve a karaktergyilkosságot. A sajtószabadság fekete napjait éljük – mondta Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke.

Majd hosszan sorolta a téveszméket, melyek közül az első az, hogy a sajtószabadság akkor szűnik meg, amikor az utolsó szabad sajtóterméket is megsemmisítik. Véleménye szerint akkor, amikor az első ilyen szerkesztőséget számolják fel politikai okokból. A másik hamis állítás, hogy ez üzleti okokból történik. Egy újság, rádió, televízió, vagy portál ugyan piaci termék, de sajátos termék, nem hasonlítható össze mondjuk egy női harisnyával. A piacgazdaság feltétele a szabad sajtónak, nem a piac számol föl egy lapot. A kormánybarát médiába öntik a pénzt, az ellenzékibe pedig nem, sőt olyan feltételeket teremt a politika, hogy a piaci szereplőknek „jól felfogott gazdasági érdekből” nem érdemes piaci alapon dönteni.

 
Facebook
 

Az Index sorsával kapcsolatban Majtényi László úgy vélekedett, hogy a portál megmentése lehetne egy oligarcha érdeke, de ezt a gondolatot azonnal el is felejthetjük. A hirdetők is léphetnének, ám az említett okok miatt ez sem járható út, különösen nem a járvány okozta gazdasági válság idején. Társadalmi források is szóba jöhetnének, vagyis az olvasók, hallgatók, nézők tarthatnának el egy orgánumot, de ennek meg nincs igazán hagyománya Magyarországon.

Az elnök külön kiemelte a helyi sajtó szerepét. A Fidesz egy acélkupolát borít az országra, ezen belül csak a hatalom plakátjairól, heccsajtójából, rádióiból, televízióiból lehet tájékozódni. Ez alá a kupola alá tudna betörni a helyi, önkormányzati média, amely azonban sok esetben úgy viselkedik, mintha a polgármester plüssmackója lenne. Izgalmas kísérletek persze vannak. Itt van például a Szabad Városok Szövetsége. Majtényi László szerint az a baj, hogy ez jószerivel csak papíron létezik. Az önkormányzatok együtt erősebb pozícióból tárgyalhatnának a kormánnyal, de nem ezt teszik, mert egyenként jobb alkukat tudnak kötni. A Fidesz-rendszer alapja, hogy minden autonómiát megpróbál megszüntetni, és úgy tűnik ez a politika működik.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió.

Reggeli gyors
2020.07.28. 06:00
Műsorvezető: Dési János