„Klubrádió
Megbeszéljük...

Az Indexnél nem rántották félre a kormányt

27/07/2020 20:55

| Szerző: Klubrádió/Kazinczi Károly

A portál munkatársai megmutatták, lehetséges, amiről sokan gondolták, hogy nem az. Elmentek a végsőkig. Sokat veszítettek, de el tudtak kerülni más, talán nagyobb veszteségeket.

2020. július 27. Megbeszéljük - részlet 20.07.27. Szűcs Zoltán Gábor
19:24
00:00

Racionális lépés volt-e az Index munkatársainak kollektív távozása, vagy egy heroikus, ám üres gesztus? Ez volt-e a legjobb lépés? Lesz-e valami társadalmi hatása? Szűcs Zoltán Gábort, a Politikatudományi Intézet Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos munkatársát kérdeztük.

Magyarországon ma inkább olyan helyzet van, mint a Rákosi időben, nem olyan, mint a Kádár-korszakban. Nem az elnyomást, az erőszakot tekintve, hanem a társadalmi reakciót – mondja a kutató. ’56 előtt az ország két részre szakadt, az egyik fele támogatta a rendszert, a másik nem. Utána viszont megjelent a megdönthetetlenség biztos tudata. Ma is két része van az országnak, az egyiknek jó a Fidesz, a másiknak nem. Életveszélyesen nagy bukások tulajdonképpen nincsenek, még Simicska Lajos is kapott nemrég valami alamizsnát, ami persze az ő egykori szintjéhez mérve az. Talán a látványos bukások hiánya is hozzájárul, hogy sokan hajlandók a hatalommal valamiféle kompromisszumot kötni.

Lokális ellenállás az elmúlt 10 évben is volt, a különböző csoportok tanultak egymástól, már szinte bevett koreográfiája lett a demonstrációknak, azonban idővel ezek a megmozdulások kifáradtak.

 
Fotó: Bődey János/Index / Facebook
 

Ebbe a közegbe robbant bele az Index. Szűcs Zoltán Gábor azt a filmekből ismert jelenetet idézte, amikor két autós száguld egymással szembe. Az nyer, aki nem rántja félre a kormányt, akinek az idegei tovább bírják. Nos, az Index munkatársai nem kapkodták el a dolgot. Sokat veszítettek, de csak ezen a módon tudták elkerülni a további veszteségeket, ami már a gerincüket, az önbecsülésüket érte volna. Megmutatták, hogy meg lehet csinálni azt, amit sokan elképzelhetetlennek tartottak ebben az országban.

Hogy mennyire lehet ez minta? A kutató úgy véli az újságíróknak könnyebb dolguk volt, mint más helyen, más szakmában dolgozóknak. A szerkesztőség egy viszonylag kis létszámú csoport. Politikailag természetesen jól tájékozott, kulturális gyökereiket nézve is hasonló emberek alkotják. 10 éve állnak nyomás alatt, miután a cég tulajdonosai a Fideszhez közel vannak. Mindez adhatott muníciót. Mondjuk a pedagógusok, vagy a postások nehezen tudnának ilyen egységesen fellépni, hiszen sokkal többen vannak, különböző családi, kulturális háttérrel, ráadásul az országban szétszórva élnek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Megbeszéljük
2020.07.27. 16:00
Műsorvezető: Szénási Sándor