„Klubrádió
Ha én ezt a Klubban elmesélem … !

Színműről, Jancsóról, Mészáros Mártáról – Kende Jánossal

17/08/2020 15:44

| Szerző: Barna Zsuzsanna/Klubrádió

A Ha én ezt a Klubban elmesélem…! pénteki adásának vendége Kende János Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr volt, akinek – és ezt túlzás nélkül állíthatjuk – a többi között a Jancsó-filmek formai megújítását köszönhetjük. Beszélgettünk Jancsó Miklósról, Mészáros Mártáról, tanításról és a Színművészeti jelenlegi, nehéz helyzetéről is.

2020. augusztus 14. Ha én ezt a Klubban elmesélem … ! (2020. augusztus 14., péntek 20:00): Kende János
50:19
00:00
Műsorvezetők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna

Vendégünk 2003-ban tette le végleg a kamerát, azóta életét “csak” a tanításnak szenteli a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Beszélgettünk a kezdetekről, Jancsó Miklósról, Mészáros Mártáról, külföldi munkákról és tanításról, de megkerülhetetlen volt a Színművészeti mostani, nehéz helyzete is. 

Kende János 26 éves volt, amikor Jancsó Miklós felkérte Csend és kiáltás című filmjének vezető operatőri posztjára. Ezután még 13 filmet jegyeztek együtt, többek közt a Sirokkót, a Szerelmem, Elektrát, a Magyar rapszódiát és az Allegro Barbarót. Vendégünk elmesélte, hogyan illeszkedett be a jancsói világba. Mesélt arról is, hogy Mészáros Márta Kilenc hónap című filmjének forgatásán hogyan szembesült az ózdi valósággal, és hogy Monori Lili, a film főszereplője hogyan terjesztette el azt az igaztalan “vádat”, miszerint Kende a szülés-jelenet alatt elájult.

Kende János jelenleg is a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanít. Hosszú évekig csak operatőrosztályok mestereként, osztályfőnökeként volt jelen, de ma már a televíziós osztályok vizualitásának fejlődését is felügyeli. Beszélgettünk arról is, hogy tanárként mit tud tenni tanítványai vizuális ízlésének kialakulása érdekében, de szóba került az a mai kultúra is, amelyben szinte minden fiatal önkifejezését a kép, vagy mozgókép jelenti.

Lehet manapság bárki rendező és/vagy operatőr? Ki a jó rendező? Mire kell figyelnie annak, aki képet készít?

Ez is kiderül a Ha én ezt a Klubban elmesélem…! péntek esti adásából, amelyet a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatnak meg. Címlapi kép: Wikipedia/Eifert János

Ha én ezt a Klubban elmesélem … !
2020. augusztus 14., péntek 20:00
Műsorvezető: Barna Zsuzsanna