„Klubrádió
Anno Budapest

Hazafelé a diszkóból elkapta őket a történelem

16/01/2019 12:54

| Szerző: Klubrádió

Miért volt fontos nagyon sok magyarnak, főleg a fiataloknak, egyetemistáknak a lengyel kultúra a hetvenes években? Milyen élményeik vannak a magyaroknak a lengyelekről és a legendás budapesti lengyel kultúrintézetről? Az Anno Budapest régészkedett az ügyben.

2019. január 15. Anno Budapest (2019. január 15. kedd 15:00): A Lengyel Tájékoztató és Kulturális Központ
47:20
00:00
Az Anno Budapest a Nagymező utcai Lengyel Intézetbe, az egykori Lengyel Tájékoztató és Kulturális Központba látogatott, ahol a lengyel filmművészet legnagyobb alkotói, dzsesszzenészek, írók, képzőművészek fordultak meg.

Az épület a hetvenes években pezsgő szellemi életével a magyar demokratikus ellenzék melegágya, találkozóhelye volt, közben ezrek tanultak lengyelül, és álltak ki az út mellé, hogy stoppal eljussanak Lengyelországba. 

Miért volt ennyire népszerű és fontos nagyon sok magyarnak, főleg a fiataloknak, egyetemistáknak a lengyel kultúra? Mit láttak, mit hallgattak, miről beszélgettek a Lengyel Intézetben, mi jut róla eszükbe a műsor betelefonálóinak, köztük a legendás lengyeloktató, Varsányi István lányának vagy Mészáros Márta filmrendezőnek? 

És milyen élményeket szereztek a gdanski diszkóba épp a Szolidaritás alakulásának idején, 1980 augusztusában ellátogató magyar egyetemista lányok és oktatójuk? Panxnotded Miklósnak mondták el.

Polak, Węgier — dwa bratanki!

Címlapkép: Zbigniew Cybulski színész a Hamu és Gyémánt című lengyel filmben. Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház honlapja.
A hanglejátszó melletti képen a Szolidaritás Mozgalom egyik plakátjának részlete. Forrás: moma.org