„Klubrádió
Klubdélelőtt

Hódolat Bálint gazdának, a cukrászoknak és másoknak – Klubdélelőtt ajánló

26/06/2020 16:35

| Szerző: Klubrádió

Búcsúztunk Bálint gazdától, szó volt gasztronómiai történetekről, tudományos és színházi sikerekről, köszönttöttük a 70 éves Tolcsvay Lászlót és Lengyel József íróra is emlékeztünk a lányával. 

2020. június 27. Klubdélelőtt (2020. június 27., szombat 09:00)
155:56
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

Búcsúztunk Dr. Bálint Györgytől, Gyuri bácsitól, Bálint gazdától, az ország kertészétől. Hiába múlt 100 éves, júliusban lett volna 101, a halála mégis hirtelen jött, váratlanul ért mindenkit. Szellemileg, fizikailag jól volt, a háromhónapos karantén után vágyott egy kis kikapcsolódásra, a Balatonhoz mentek a feleségével. Ott lett rosszul... a történet vége pedig már ismert.

Szántó András különös könyvekkel lepte meg az olvasót. Az egyik A hentes, húsos körkép a régi Pest henteseiről, a másik a Hódolat a cukrászoknak - Oroszy Sándor cukrászmester élete és szenvedélye és más pesti cukrászdai történetek.

Szántó András könyvei
 
Szántó András könyvei
 

Magyar kutatók a világon elsőként azonosítottak két kolinerg idegsejttípust a bazális előagyban, amelyek áttörést jelenthetnek például az Alzheimer-kór kezelésében is. Vendégünk volt: Dr. Hangya Balázs agykutató.

Szikszai Rémusz Macbethet rendezett Tatabányán, a Tökéletleneket a Centrálban, Kalucsnit Nyíregyházán és Tesztoszteront Debrecenben, majd hónapokat töltött Indonéziában, most újból itthon van.

Hetvenéves Tolcsvay László, a magyar beat hőskorának meghatározó alakja, a Tolcsvay Trió és a Fonográf együttes alapító tagja, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, az utóbbi évtizedekben pedig olyan musicaleket írt, mint az Isten pénze vagy a Mária evangéliuma.

45 éve, 1975. július 14-én hunyt el Lengyel József, Kossuth- és József Attila-díjas író és költő. Az író harmadik házasságából, a Szovjetunióban született lányával, Lengyel Tatjanaval elevenítettük  fel édesapja munkásságát és életét. Csak egy rövid rész Lengyel József életrajzából: 1932-ben Kun Béla előszavával jelent meg Visegrádi utca című regénye, amely a forradalmak előkészítéséről és történetéről adott hiteles képet, 1939 májusában koholt vádak alapján elítélték, 1947 végén szabadult, a Moszkva melletti Alekszandrovban telepedett le. 1949 márciusában Szibériába száműzték, 1955-ben rehabilitálták, ezután költözött Budapestre. Személyes tapasztalatait megpróbáltatásain felülemelkedve ábrázolta, az „Oldás és kötés” című novellája alapján Jancsó Miklós rendezett filmet.

Klubdélelőtt
2020. június 27. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa