„Klubrádió
Megbeszéljük...

Akiről nem készült szomorú kép

23/06/2020 06:05

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

A humanizmus, a derű, a megértés sugárzott róla minden pillanatban, pedig kapott életében annyit, hogy belerokkanhatott volna. Bálint György, a százéves kertész.

2020. június 22. Megbeszéljük - részlet 20.06.22. Bánó András
00:00
00:00

Teljesen átértékelte az öregségről alkotott véleményét Bánó András, amikor Bálint gazdával beszélgetett, hogy egy közös könyvet írjanak. Egy majdnem százéves embert általában már egy idősotthonban lehet megtalálni, ápolásra szorul, de Gyuri bácsi heti három alkalommal, alkalmanként három órát beszélgetett az újságíróval.

Faültetés Budapesten Izrael alapításának 70. évfordulója
 
MTI Fotó: Kovács Tamás
 

Hihetetlen élettörténet rajzolódott ki. Ráfogták, hogy kulák, munkaszolgálatos volt, koncentrációs táborba vitték. Aztán lehetőséget kapott a borzalmak után, hogy Amerikába menjen, de ő a magyar földet választotta.

Igazán ismertté akkor vált, amikor a televízió Ablak című műsorában szerepelt, akkor lett igazán Bálint gazda. Túlzás nélkül mondható, hogy egy ország szerette meg. A szakmai tanácsokért, a bölcsességért, a derűért. Egyszerűen nem lehetett róla szomorú képet készíteni.

Jellemző rá a történet, amit Bánó András felidézett. Díszpolgári címet kapott volna Sashalmon. Ám a kerület közgyűlésében ezt nem szavazták meg. Gyuri bácsi azt mondta, őt ez különösebben nem érdekli. Majd amikor a polgármester elment hozzá, tulajdonképpen bocsánatot kérni, és elmondta, hogy egy parkot akarnak kialakítani a közelben, akkor segített kiválasztani az oda való növényeket, sőt még az ültetésükben is részt vett.

Bálint György 101 éves lett volna nemsokára.

Tavaly az otthonában köszöntöttük 100. születésnapja alkalmából, íme az erről készült videónk.

Iratkozzon fel a Klubrádió YouTube-csatornájára, hogy ne maradjon le videós anyagainkról sem!

FELIRATKOZOM:

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Czimbal Gyula.

Megbeszéljük
2020.06.22. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György