„Klubrádió

Lemond az Színművészeti vezetése

31/08/2020 15:09

| Szerző: Klubrádió

A további munkát csak úgy tudják elképzelni, ha a szenátus visszakapja a legalább az állami egyetemek szenátusait megillető jogköröket.

Bejelentette a lemondását a Színház- és Filmművészeti Egyetem gyakorlatilag teljes vezetése. A döntést az SZFE hétfő délutáni sajtótájékoztatóján közölték, egy nappal azelőtt, hogy az intézmény működése alapvetően átalakul, államiból alapítványi egyetemmé válik, autonómiája megszűnik. Az SZFE irányítását szeptemvber 1-jétől a kormányközeli Vidnyánszky Attila vezette kuratórium veszi át, pénteken derült ki, hogy az egyetemi szenátus minden fontos jogkörét elveszik.

Amint a 444.hu írta, a rektori feladatokat ellátó Upor László, továbbá Novák Eszter rektorhelyettes és Németh Gábor rektori tanácsadó, illetve a három intézet vezetője közül kettő, a filmes Balázs Gábor és a színházas Bagossy László is lemond. A harmadik, az elméleti intézet vezetője, Gáspár Máté pedig már korábban lemondott. Rajtuk kívül a szenátus nemrég megválasztott tagjai is lemondanak mandátumukról, „a további munkát csak úgy tudják elképzelni, ha a szenátus visszakapja a legalább az állami egyetemek szenátusait megillető jogköröket.” 

A hétfői sajtótájékoztatót alább nézheti meg - a Klubrádió is jelen volt a sajtótájékoztatón.

Az alábbi videót pedig az egyetem hallgatói készítették.

Az SZFE szakmai hitvallását itt olvashatják.