„Klubrádió

Hallgatók elbarikádozták a Színművészetit

1/09/2020 09:17

| Szerző: Klubrádió

A tegnap esti zsákutcabál után éjszakára az SZFE diákjainak egy része visszavonult virrasztásra az egyetem Vas utcai épületébe, majd úgy döntöttek, elbarikádozzák az egyetemet.

Az esemény után a diákok úgy határoztak, ők döntik el, milyen vezetőket és oktatókat engednek be az intézménybe, és kiket tartanának távol.

Az egyetemen szeptember elsejétől lép életbe a modellváltás, ami miatt a korábbi vezetés tegnap egy sajtótájékoztatón bejelentette a lemondását.

Vidnyánszky Attila, az egyetemet megszerző alapítvány kuratóriumának (melybe egyetlen olyan jelölt sem került, akit az SZFE javasolt) vezetője elmondta, hogy sajnálja, hogy a korábbi vezetés távozott és azt mondta, végig azt hitte, hogy tudnak együtt dolgozni - bár az egyetem eddigi szenátusa a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy ők nyitottak voltak a tárgyalásra, de a hatalom részéről senki nem volt partner ebben.

Tegnap este egy utcabállal egybekötött demonstráción számos korábbi tanár és jelenlegi diák tartott beszédet - mi is tudósítottunk erről Facebook oldalunkon.

A blokád kialakítása még zajlik - nyilatkozta a Klubrádió reggeli műsorában a Hallgatói Önkormányzat vezetője. Csernai Mihály elmondta, hogy korábban ugyan terveztek hasonló lépést, de inkább spontán akcióról van szó. Hozzátette, elszántak, és számítanak más egyetemek szolidaritására. Kitért arra is, hogy készek tárgyalni és garanciákat szeretnének kapni a számukra megfelelő működéshez.