„Klubrádió
Megbeszéljük...

Lukáts Andor: Ha bíráltuk is a Színművészetit, jót akartunk

10/09/2020 23:19

| Szerző: Klubrádió/szg

Az Origón megjelent egy leleplezőnek szánt cikk arról, hogy mások mellett Lukáts Andor is bírálta a Színművészeti képzését. Erre már nem emlékezett a Kossuth-díjas színész, de arra igen, hogy milyen jó volt ott dolgozni, és irigyli azokat, akik még mindig az egyetemen tanítanak. Szerinte nem igaz, hogy nehezen mozdíthatóak ott a dolgok, ez csak akkor tűnik úgy, ha „Vidnyánszky beteszi a lábát”. Akik pedig bírálták az SZFE-t, jót akartak, jobb körülményeket, mert fejlődni mindig lehet.

2020. szeptember 10. Megbeszéljük / részlet, Lukáts Andor (20.09.10.)
15:43
00:00

Az Origo című kormányközeli portál visszatekintő cikket közölt arról, hogy több baloldalinak, liberálisnak, ellenzékinek minősített rendező, színházi szakember bírálta a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, Schilling Árpádtól Lukáts Andorig. Akkor mi a baj azzal – teszik fel a kérdést – ha a kormány és Vidnyánszky Attila rendet csinál ott?

Lukáts Andor Kossuth-díjas színész, rendező nem is emlékezett arra, amit a cikkben idéznek tőle. „Ilyeneket mondtam?” – kérdezte. Úgy fogalmazott: ez olyan, mintha egy olyan nagy család ügyeibe avatkozna bele valaki, ahol családtagok időnként összevesznek, és ezt tárná ország-világ elé. Hozzátette, mégsem váratlan ez a cikk, mert „amit ez a Vidnyánszky-féle csapat csinál, abba minden belefér”. 

Hosszan beszélt arról, hogy szakmai élete legszebb időszakát töltötte az egyetemen tanítva, valamint a bemutatókra, osztályaira, kollégáira is visszaemlékezett. Az Origo cikkére reagálva úgy fogalmazott: eddig soha nem mondta ki, de egyfajta vacak irigység szállta meg, miután elkerült az egyetemről, mert úgy érzi, még mindig ott lenne a helye. Ez az irigység nem arról szól, hogy valakit nem szeret, hanem arról, hogy ott szeretne lenni. Szó nincs arról, hogy a diákokkal vagy bárkivel lett volna problémája – hangsúlyozta.

Szerinte egyáltalán nem mozdíthatók nehezen a dolgok az egyetemen, csak akkor látszik olyannak a helyzet, „amikor Vidnyánszky beteszi a lábát”. Nincs semmi baj az egyemmel, természetesen nehézségek mindig vannak, csak arra nem alkalmas az intézmény, hogy a politika eszköze legyen. Szerinte noha a kereszténységről beszél a Nemzeti Színház igazgatója, az alapján, amit ő és Orbán Viktor miniszterelnök tesz, ezt „ki se ejthetnék a szájukon”.

Azt mondta: természetesen mindenki követett el hibákat, ő is. Egyébként több okuk volt azt gondolni, hogy változtatni kell, például kicsi a hely az egyemnek, nagy a zaj a város közepén, de mindenki jót akart. A változásra azért is szükség van, mert senki nem mondhatja, hogy mindent tud, mindig lehet fejlődni, többet tudni, jobb színházat csinálni.

 kép: Klubrádió
 


Az SZFE-s hallgatók tiltakozásáról azt mondta a Kossuth-díjas színész: ott volt a tüntetésen, „őrségben is állt” néhány tanítvánnyal. Ha kitartunk, elérhetünk eredményt – mondta, magát is a demonstrálók között említve –, akár többet is, mint hogy Vidnyánszky Attila ott lesz-e az egyetemen, vagy sem. Főleg, ha a többi egyetem is észhez tér, mert össze kellene kapaszkodni, együtt tüntetni, hiszen nemcsak a Színművészetiről van szó, hanem a jövőről, hogy van-e a jövőjük a fiataloknak azonkívül, hogy elmennek az országból – vélekedett Lukáts Andor.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Megbeszéljük...
2020. szeptember 10., csütörtök 16:15
Műsorvezető: Bolgár György