„Klubrádió
Reggeli gyors

SZFE-hallgató: Gulyás infantilizál minket, a kuratórium illegitim

7/09/2020 15:49

| Szerző: Klubrádió/szg

Van egy megkérdőjelezhetetlenül fontos művészeti intézmény, amelyre megalázó, lenéző minősítések, megalapozatlan rágalmak érkeznek – mondta Heppes Áron, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója. Szerinte a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium illegitim szerv, nem fogadják el a működését, és irreleváns, hogy mit gondolnak a tagjai.

2020. szeptember 07. Reggeli gyors / részlet, Heppes Áron, SZFE (20.09.07.)
11:29
00:00

Heppes Áront, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóját, az egyik egyetemfoglalót kérdeztük arról, mi a helyzet az intézménynél a vasárnapi élőláncos tüntetés után. 

Ahogy a 444 írja, a megtelt Kossuth téren fejeződött be az egyetem függetlensége melletti tüntetés. Miután a sok kilométeres élőláncban, több ezer kézen keresztül eljutott a Parlament elé az SZFE függetlenségét garantáló charta, az egyetemüket elfoglaló hallgatók képviselői kiragasztották azt a Parlament lépcsőjén álló egyik kőoroszlán alá. A tüntetésen sajtóhírek szerint 8-10 ezren vettek részt.

 tüntetés az SZFE mellett (kép: Klubrádió)
 


Heppes Áron azt mondta: jó hangulattal, tánccsoportokkal, zenekarokkal, kisebb eseményekkel találkozott ő is. Megjegyezte: olyan az alapvető magyar tüntetési kultúra, hogy elmegyünk egy demonstrációra, álldogálunk, igazán nem is várunk semmit, meghallgatjuk a beszédeket, aztán „hazaoldalgunk”. A blokád is azért jött létre, hogy legyen valami ezenkívül.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha a dolog kifárad, úgy reagált: sokat fórumoznak, mert nehéz feladat a több száz hallgató véleményét összekovácsolni, mégis egyre biztosabbak abban, hogy ez így nem fárad ki. Egyre többen vannak, érzelmileg egyre kevesebbek, jönnek be újabb hallgatók, hozzák a lelkesedést. Attól nem fél, hogy toborozni kellene embereket a blokádhoz, vasárnap hajnali 3-kor is több mint 200-an voltak az épületben.

Más egyetemekről megjelentek hallgatók tüntetni, szolidárisak voltak, de az egyetemek nem mutatnak hajlandóságot a lázadásra, lehetnek-e magányos lázadók – kérdezte műsorvezetőnk. Az SZFE-s hallgató szerint a magány szó nem írja le az ő helyzetüket, mert sok civil szervezetek, magánemberek, oktatási intézmények is kifejezik a szolidaritásukat. Az igaz, hogy nincs általános egyetemi összefogás az ügyben, viszont sokan aktívan tesznek is valamit az ügyben.

Szóba került, hogy más épületben folytatódhat az oktatás. Heppes Áron elmondta, abban reménykednek, hogy az egyetemi struktúrát vissza tudják állítani abba a formába, amilyen volt. Volt szó új épületről, foglalkoznak ezzel, de vannak sürgetőbb ügyek, például hétfőn lett volna évnyitó, az a kérdés, hogy egyáltalán az oktatással mi legyen.

Hangsúlyozta: nem igazán érdekli, mit reagál erre a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium bármelyik tagja. Az érdekli, hogy fogadják el a követeléseiket, ezek egyike, hogy mondjon le a kuratórium. Amely szerinte illegitim szerv, nem fogadják el a működését, irreleváns, hogy mit gondolnak a tagjai. Az alapítványi formával önmagában nincs bajuk, de ez, amit rájuk erőltettek, biztos nem jó megoldás – közölte.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője azt mondta, hogy őket az állam kilépése rémítette meg. Heppes Áron szerint ez a velük szemben megnyilvánuló alapvető infantilizálás elég gyenge. Van egy megkérdőjelezhetetlenül fontos művészeti intézmény, amelyre megalázó, lenéző minősítések, megalapozatlan rágalmak érkeznek, ezek nem értékesek, nem értelmesek – fogalmazott. Az állammal kapcsolatban pedig az a követelésük, hogy ne vonulhasson ki teljesen az egyetem finanszírozásából.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Klubrádió

Reggeli gyors
2020. szeptember 7., hétfő 08.10
Műsorvezető: Szénási Sándor