„Klubrádió
Megbeszéljük...

Máté Gábor nem tartott a kirúgástól

5/09/2020 06:17

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Vajon nem ártanak-e a hallgatóknak a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai azzal, hogy elmennek az intézményből? Nem hagyják magukra a fiatalokat?

2020. szeptember 04. Megbeszéljük - részlet 20.09.04. Máté Gábor
16:47
00:00

Egyre többen távoznak az egyetemről az átalakítás, a hatalmi arrogancia és nem utolsó sorban Vidnyánszky Attila miatt. Szimbolikus a névsor, az elmúlt évtizedek magyar színház- és filmtörténelmének jeles, meghatározó alakjairól van szó. Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója is beadta a felmondását 27 év tanítás után. Megbeszéljük című műsorunkban Bolgár György arról kérdezte, hogy mi lesz a diákokkal, ha így magukra hagyják őket.

Máté Gábor elmondta, hogy a hallgatók a kezdetektől radikálisabb lépéseket szorgalmaztak, mint a tanári kar. Ő is beszélgetett a lehetőségekről az osztályával, amikor a kuratórium névsora kiderült. Mivel a szenátus tagja volt, és a testület már a hét elején lemondott, valamint a diákjai is a lelkiismeretére bízták, hogy mit tesz, meghozta a döntést. Hozzátette, hogy az osztálya most kezdi a negyedik évet, ilyenkor már vendégtanároktól tanulnak, illetve színházakban gyakorolnak, az osztályfőnökre már nincs akkora szükség, mint a korábbi években, illetve más a dolga. Ezen kívül a tervek szerint jövőre Szombathelyre viszi az egész osztályt, ahol immár felnőtt művészekként dolgozhatnak együtt.

Nem azért mondott fel, mert attól félt volna, hogy Vidnyánszky kirúgja, az nem lett volna a kuratórium elnökétől egy logikus lépés. Döntésének lényege, hogy ezzel a gondolkodással, arrogáns hatalmi magatartással az egyetem, a tanítás mostantól más lesz, mint eddig volt. Azt, hogy pontosan milyen, azt nem lehet tudni, mert csak a hatalomnak tetsző lózungokat hallani. Ilyen körülmények között viszont a tanítást nem lehet bevállalni. Mi a cél? Mi van a gyors döntés mögött? Ki tudja. A kuratórium elnöke arról beszél, hogy nemzeti, keresztényi gondolkodást várnak el. Ez tényleg csak a hatalom irányába működik, és van egy társadalmi réteg, amely rezonál rá, de érthetetlen, hogy egyesek miért sajátítják ki maguknak azt a fogalmat, hogy nemzeti. A Katona József Színház igazgatója rengeteg magyar darabot rendezett.

Máté Gábor azt mondja, hogy a szakmai munkát persze meg lehetne újítani az egyetemen, de itt nem erről van szó. A képzést csak szakmai alapon lehetne jobbá tenni. Látszik, tudható, hogy mit csinált Vidnyánszky Attila Kaposváron, és az nem ad okot bizalomra.

Máthé Gábor a lemondásával kapcsolatosan írást tett közzé az SZFE Facebook oldalán, amelyet alább ovashat.

 

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/MTVA/Zih Zsolt.

Megbeszéljük
2020.09.04. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György