„Klubrádió
Megbeszéljük...

SZFE – Mégis a diákokról lenne szó

3/09/2020 06:45

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Csak bénáznak a színművészeti einstadolásában, a kuratóriumban nincs szakmai alap. Szinte minden mondatuk cáfolható – véli Salamon András.

2020. szeptember 02. Megbeszéljük - részlet 20.09.03. Salamon András
17:13
00:00

Egy sokkal felkészültebb letámadásra számított az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének adjunktusa, Salamon András filmrendező, aki másokkal együtt tiltakozik a színművészeti átalakítása ellen. A mai napig nincs koncepció, tematika, nem tudni, hogy mit akarnak oktatni és hogyan. Nem hogy egy tervet, de egyetlen oldalt sem tudnak felmutatni, amelyen értelmes mondatok lennének – állítja. A kuratórium tagjainak szinte minden mondata cáfolható, bár Vidnyánszky Attilától többnyire csak hümmögést hallani a televízióműsorokban. Üres mondatainak értelmezésére kár időt pazarolni. A filmrendező szerint furcsa, hogy ennyire átlátszóan, szakmaiatlanul csinálják az einstandolást.

A fiatalokról kellene szólnia az oktatásnak. Most ugyan megismerhetik, hogy mennyire üres, mennyire ordenáré a hatalom, és ezzel későbbi életükben még sokszor fognak találkozni, de az egyetem mégis egy oktatási intézmény. Egy tanártól, aki belép az épületbe, pontos tematikát, tervet kell elvárni még a köszönés előtt. A most porondra lépőket nem hívta, nem várja senki. Soha nem fogják megérezni, mit jelent az a megbecsülés, amikor felkérik az embert, hogy egy ilyen nagy múltú intézményben oktasson – mondja Salamon András.

Világos, hogy az ideológia a fontos a hatalom számára, de a vitában nem hoz fel tényéket, érveket, gyakorlatilag a szidalmazás szintjére süllyedt az egész. Az ELTE adjunktusa szerint ezt a gondolkodó fiatalok nem fogják eltűrni. Szükségszerűen működésképtelenné fog válni ez a modell.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Beliczay László.

Megbeszéljük
2020.09.02. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György