„Klubrádió
Esti gyors

Kézi vezérlésen a színművészeti

3/09/2020 05:24

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Fogynak az oktatók, nem biztos, hogy beindul a tanév a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ami némelyek szerint egy fertő, egy hüllőkeltető.

2020. szeptember 02. Esti gyors - részlet 20.09.02. Bagossy László
08:09
00:00

Vidnyánszky Attilával tárgyaltak az SZFE vezetői, de hiába. Csak „levegőbe beszélés” zajlik, röpködnek a szavak kereszténységről, magyarságról, nemzetről, hazáról, de nincs egy konkrét terv arról, hogy milyen oktatást terveznek az egyetemen. Erről beszélt az Esti gyorsban Bagossy László, a Színművészeti Intézet lemondott vezetője. A kuratórium elnöke –ha a diákok beengedik- egy üres egyetemre vonulhat be.

A lemondott vezetők ugyan vállalták, hogy 30 napig még ellátják a feladatukat, így be lehessen indítani a tanévet, de az oktatók, óraadók sorra távoznak. A hallgatók pedig nem fogadják el a Vidnyánszky vezette kuratóriumot, nem tartják azt legitimnek. Márpedig a „megrendelők” a hallgatók, ha nem kérnek az új rendszerű oktatásból, akkor az nem lesz – mondja Bagossy László.

A tárgyaláson egyáltalán nem közeledtek az álláspontok. A szenátustól, ami az egyetem parlamentjének tekinthető, gyakorlatilag minden jogot elvennének. Kézi vezérlésre állítanák át az egyetemet, lenulláznák annak eszméjét. Eddig világos rendje volt a rektorválasztásnak, annak, hogy ki és milyen osztályt indíthat, mindennek most búcsút lehet inteni. Mint ahogy annak is, hogy a művészek a világ sokszínűségét, gazdagságát ismerhessék meg és mutathassák be, miközben ez lenne a dolguk.

Bagossy László hangsúlyozta, hogy szeretnék elindítani a tanévet, de ez egyre nehezebbnek tűnik. A hallgatók ugyanis elmozdulást várnak a kuratóriumtól, de csak annak merevségét, hajthatatlanságát tapasztalják. Az oktatói karban pedig további lemorzsolódás várható.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Soós Lajos.

Esti gyors
2020.09.02. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor