„Klubrádió
Reggeli gyors

Még élhet a remény, hogy Magyarország bensője mégsem illiberális

8/09/2020 08:37

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Már meglehetősen messzire haladt az ország átépítésében Orbán Viktor miniszterelnök, amivel szemben, a magyar társadalom egészét és az uniós intézményeket is tekintve, legfeljebb csak mérsékelt ellenállás mutatkozott. Most azonban úgy tűnik, hogy Orbán átlépett egy határt – erről ír a Süddeutsche Zeitung. A Der Spiegel pedig arról, hogy a hatalom emberei elragadták, túszul ejtették az államot – Bulgáriában. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.

2020. szeptember 08. Reggeli gyors-részlet / Külföldi lapszemle, Kárpáti János 2020.09.08.
05:14
00:00

A budapesti tiltakozás reménykeltő, Magyarország nem illiberális társadalom – írja kommentárjában a müncheni Süddeutsche Zeitung. A szerző, Tobias Zick megállapítja: Orbán Viktor magyar miniszterelnök meglehetősen messzire előrehaladt az ország átépítésében abba az irányba, amit ő illiberális demokráciának nevez, és aminek jegyében kiüresítette a jogállamot, sorba állította a médiát, és saját kedvére szabta át a választási törvényt.

Mindezzel szemben legfeljebb csak mérsékelt ellenállás mutatkozott. Sem a brüsszeli intézmények, sem az európai néppárti konzervatív pártcsaládon belüli partnerek nem mutatnak hajlandóságot arra – és nincsenek is abban a helyzetben –, hogy határt szabjanak Orbánnak. És sok magyar, mindenekelőtt a nagyvárosokon kívül, továbbra is mögötte áll, támogatja nacionalista retorikáját – olvasható a helyzetleírásban.

Tapolcai választás - Fidesz-KDNP - Orbán Viktor Veszprém meg
 
Archív/Orbán Viktor egy 2015-ös tapolcai választási rendezvényen
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 
 

Most azonban – folytatódik a cikk – úgy tűnik, hogy Orbán átlépett egy határt. A nagy tekintélynek örvendő Színház- és Filmművészeti Egyetem függetlensége elleni támadása olyan kiterjedt tiltakozást váltott ki, amire aligha számíthatott, elvégre nem ez az első támadás a felsőoktatás szabadsága ellen. A Süddeutsche Zeitung kommentátora úgy látja: az önjelölt „kulturális nacionalista” kinevezése ennek a legendás intézménynek az élére, a művészet és a gondolat szabadsága helyett a „nemzet, haza és kereszténység” – mindez már kiváltotta a budapesti élőláncot, a polgárok szolidaritását a demonstrálókkal. Ez okot ad arra a reményre, hogy Magyarország, belső lényegét illetően, mégsem „illiberális” társadalom – fogalmaz a bajor lap.

 
A Színház- és Filmművészeti Egyetem elbarikádozott bejárata. 2020.09.01. Forrás: Facebook
 

Már most is romokban hever az akadémiai szabadság

A Színház- és Filmművészeti Egyetem körül történtek a Magyarországra a németeknél hagyományosan sokkal kevésbé odafigyelő francia sajtó érdeklődését is felkeltették. A párizsi Le Monde fotóval illusztrált beszámolót közöl Budapestről, kiemelve azt, hogy Orbán saját felügyelete alá akarja helyezni az egyetemet. A vasárnapi tüntetés fő üzenetei közül megemlíti a Szabad ország, szabad egyetem jelszót, és megírja, hogy az országban már most is romokban hever az akadémiai szabadság.

Vidnyánszky Attilával kapcsolatban emlékeztet arra, hogy 2013 óta ő a Nemzeti Színház igazgatója, és a „nemzeti, konzervatív és keresztény” értékeket hirdető magyar hatalmi kulturkampf fő figurája. A francia tudósítás ezt a német kifejezést használja a kultúrharcra.

Megszólaltatja a le Monde a 22 éves Szurdi Pannit, aki szerint minden okuk megvan az aggodalomra. A diáklány elmondja, hogy az oktatásban eddig nem volt ideológia, valójában éppenséggel Vidnyánszky csapata akarja behozni az ideológiát.

Felavatták Schwajda György szobrát a Nemzeti Színház előtt
 
 Archív/Orbán Viktor miniszterelnök és Vidnyánszky Attila MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 
 

Elragadták, túszul ejtették az államot, Bulgáriában

A hamburgi Der Spiegelben a bulgáriai tiltakozások témájában olvasható figyelemre méltó interjú Lozan Panovval, az ország egyik legmagasabb rangú bírájával. Panov egész pontosan a legfelső semmítőszék elnöke, immár több mint öt éve, 2015 februárja óta, és a legfelső közigazgatási bíróság elnökével együtt ő számít a bírói hierarchia egyik csúcsfunkciót betöltő személyiségének hazájában.

A főbíró az interjúban támogatásáról biztosítja azokat az ezreket, akik több mint két hónapja, napról napra demonstrálnak az utcán Bojko Boriszov miniszterelnök kormánya, a hatalom és a szervezett bűnözői körök korrupt összefonódása ellen.

Panov a Spiegel-interjúban igazat ad a vádaknak. Úgy fogalmaz, hogy Bulgáriában oligarchikus összeolvadás figyelhető meg a törvényhozói, a végrehajtói és az igazságszolgáltatási hatalmi ágazattal. Például – mondja – Dejan Pejevszki, aki egy médiabirodalom tulajdonosa, hivatalosan nem, de a gyakorlatban társminiszterelnöknek számít. Kulcsfontosságú intézményeket és hatóságokat képes befolyásolni. Az ilyesmi – szögezi le a főbíró – aláássa a valódi demokrácia tartóoszlopait, a független bíróságokat, a szabad médiát és az erős ellenzéket.

Kormányellenes tüntetés Bulgáriában
 
 Kormányellenes tüntetők állnak a szófiai német nagykövetség előtt 2020. augusztus 12-én. A tüntetők Manfred Webernek, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjének kijelentése ellen tiltakoztak, amely szerint az EPP támogatja Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök kormányának harcát a korrupció ellen. MTI/EPA/Boriszlav Trosev
 
 

„Normális országban bíróként távol kellene tartanom magam a politikától. De a mi esetünkben nekem is azt kell mondanom: igen, Bulgáriában elragadták, túszul ejtették az államot. Ezt az európai politika nem akarja tudomásul venni. Magyarországról és Lengyelországról sokat beszélnek, Bulgáriáról azonban sajnos nem” – mondja az interjúban Lozan Panov, a bolgár legfelső semmítőszék elnöke, aki szerint hazájában az igazságszolgáltatás jelentős része is „túszul esett” ebben az értelemben. Beszél arról is, hogy Bulgáriát az EU újra és újra „egészségesnek nyilvánítja”, és még eurómilliárdokkal jutalmazza is, ezzel viszont csak azt segíti elő, hogy a rákbetegségként burjánzó bajok csak tovább terjednek. Most azért vannak kint az emberek az utcákon, mert fel akarják venni a harcot ezzel a kórral – mondja.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2020. szeptember 08., kedd 07.00
riporter: Kárpáti János