„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kéjes érzés lehet Orbánnak, hogy oda utazgat, ahol csak dicsérik

22/05/2020 19:59

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor kormányfő az elmúlt hónapokban négyszer találkozott Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnökkel, Balázs Péter volt külügyminiszter szerint azért, mert kettejük politikai karaktere nagyon hasonló, és Orbánnak "kéjes érzés", hogy csak dicsérik. Ugyanakkor a magyar diplomáciára olyan szomszédoknál is szükség lenne, amelyekkel nem ilyen jó a viszony.

2020. május 22. Megbeszéljük / részlet, Balázs Péter (20.05.22.)
13:14
00:00

Orbán Viktor miniszterelnök múlt csütörtökön Belgrádban, Aleksandar Vucic vendégeként jelentette be, hogy várhatóan a hónap végével lemond a veszélyhelyzet miatti többletjogokról. Az esemény érdekessége volt, hogy egy nappal korábban az Európai Parlamentbe hívták a magyar kormányfőt, aki akkor bokros teendőire hivatkozva nem ment el. Műsorvezetőnk, Bolgár György megkérdezte Balázs Péter volt külügyminisztert, a V21 csoport tagját, hogy vajon miért találkozik ilyen gyakran Orbán Vuciccsal – két hónap alatt negyedszer.

Orbán Viktor Palicson
 
 A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Aleksandar Vucic szerb államfő munkavacsorája Palicson 2019. április 14-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
 


A diplomata szerint azért, mert "kéjes érzés" lehet mindkettejük számára, hogy végre egy olyan látogató jön, aki csak dicsér és mindennel egyetért. Rendkívül közel áll egymáshoz a két ember politikai stílusa – tette hozzá. Természetesen jó, hogy van Magyarországnak egy olyan szomszédja, amellyel ilyen intenzív a kapcsolat, de Balázs Péter szerint az országnak mind a hét szomszédjára figyelnie kellene, még a tekintetben is, hogy egyiket se preferálja a többiekkel szemben.

Továbbá nem ott kell helytállni, ahol minden szépen, simán megy, hanem ahol problémák vannak, a miniszterelnöknek talán inkább arrafelé kellene utazgatnia, ahol a magyar nyelvű oktatás veszélyben van, a magyar állampolgárságot nem nézik jó szemmel, netán szankcionálják, vagy ahol gazdasági problémák merülnek fel – vélekedett. Szerinte nem indokolható ez a túl sűrű kapcsolat, amely tényleg csak a "személyes összeborulásnak" szól.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Műsorvezetőnk, Bolgár György
2020. május 22., péntek 16:15
Műsorvezető: Bolgár György