„Klubrádió
Reggeli gyors

Üvöltöző diplomatát javasol Orbán

4/10/2019 07:06

| Szerző: Klubrádió

Sejthető volt, hogy a bukott Trócsányi helyére kiszemelt biztosjelöltnek, Várhelyi Olivérnek sem lesz túl nagy támogatottsága. Az első kifogások.

 

2019. október 04. Reggeli gyors 2019.10.04. Lapszemle/Kárpáti János
05:45
00:00

Alaposan leszedi a keresztvizet a Politico című amerikai portál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása Várhelyi Olivér nagykövetről, az EU melletti magyar állandó képviselet vezetőjéről, akit Orbán Viktor Trócsányi László bukása után jelölt uniós biztosnak. A diplomatának – írja a cikk szerzője, Bayer Lili – széles körben dicsérik az intellektusát, de azt nem, ahogyan beosztottaival bánik.

Csúnya dolgokat szokott mondani a bizottságról, sőt a parlamentről is

Volt és mostani magyar tisztviselők elmondásai alapján a Politico írásából olyan kép bontakozik ki Várhelyiről, hogy kiválóan ért az uniós ügyekhez, de karcos vezetési stílusába az is belefér, hogy időnként üvöltözzön munkatársaival. A tagországok nagyköveteinek találkozóin is a megszokottnál jóval harciasabb hangot szokott megütni. Ezzel a magatartással nem lesz könnyű beilleszkednie az Európai Bizottságba, hiszen annak megválasztott vezetője, Ursula von der Leyen azt írta a biztosjelölteknek: nyitott, befogadó jellegű és együttműködő munkastílust vár tőlük, mind a testületen belül, mind mások irányában. Ehhez képest egy uniós diplomata azt mondta a Politicónak, hogy Várhelyi arrogánsan viselkedik kollégáival, és felettébb csúnya dolgokat szokott mondani az Európai Parlamentről, valamint az Európai Bizottságról, még bizottsági tisztségviselők jelenlétében is. Bár köztisztviselőnek minősül, az a híre, hogy nagyon közel áll Orbán Viktorhoz, és hűségesen támogatja a magyar vezető szempontjait. Miután a magyar miniszterelnököt az „illiberális demokrácia” meghirdetése miatt a Politico megfogalmazása szerint „ellentmondásos figurának” tekintik Brüsszelben és szerte Európában, valószínűsíthető, hogy Orbánhoz fűződő szoros kapcsolata is felmerül, amikor meghallgatják majd Várhelyit az Európai Parlamentben.

Orbán barátkozása Putyinnal csak nehezíti Várhelyi helyzetét

Tekintettel a magyarországi jogállamiságot érintő, erőteljes uniós bírálatokra, valamint Orbán moszkvai kapcsolataira, Várhelyinek – mivel Magyarországnak az uniós bővítési és szomszédságpolitikai tárcát szánja Ursula von der Leyen - kihívás lesz meggyőzni az európai parlamenti képviselőket arról, hogy ő majd hiteles elbírálója lesz a demokratikus normák nyugat-balkáni érvényesülésének, valamint hogy semleges tárgyaló félként tud majd fellépni olyan országokban, amelyeknek nehézségeik vannak az Oroszországgal való kapcsolatokban. Ez utóbbi vonatkozásban a Politico külön felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar kormánynak zavaros a viszonya az uniós szomszédságpolitikában érintett Ukrajnával, részben a Moszkvához való magyar viszony magas hőfoka miatt, részben pedig azért, mert Magyarország vétójával akadályozza a NATO-Ukrajna Bizottság üléseit, ami megdöbbenti a szövetségeseket. A vétó hivatalos indoka az ukrán nyelvtörvény, amely az Orbán-kormány szerint aláássa a nyugat-ukrajnai magyar kisebbség jogait, ám bírálók szerint – írja az amerikai portál – Ukrajna nyugati integrációjának az akadályozása Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin viszonyára vezethető vissza.

Kitér ugyanakkor a Politico arra is: Orbán több balkáni szövetségese, valamint Törökország is örül annak, hogy a magyarok kapják – egyébként az osztrák Johannes Hahntól veszik át - az EU-bővítési reszortot. A cikk idézi Aleksandar Vučić szerb elnököt, aki méltatta azt, hogy „a térség őszinte barátja” kapja ezt a területet.

A francia jelöltnél is találtak kétes ügyeket

A müncheni Süddeutsche Zeitung arról számol be, hogy nem volt elég meggyőző a biztosjelölti meghallgatásán a francia Sylvie Goulard, akit most pótvizsgára utasítottak az Európai Parlamentben. A nagyon fontos belső piaci portfólióra jelölt Goulardnak írásbeli választ kell adnia egy sor képviselői kérdésre, majd elképzelhetőleg újabb meghallgatásra hívják be. Christian Ehler, a német CDU politikusa szerint kétségessé vált, hogy elfogadják-e a francia jelöltet. A Südderutsche Zeitung szerint kétféle gond is lehet vele. Az egyik, ami felszínre is került, hogy amikor Goulard korábban európai parlamenti képviselő volt, a pártja olyan személyeket is alkalmazott, akiket Goulard európai parlamenti asszisztenseként tüntettek fel, vagyis lényegében Brüsszel fizette a pártalkalmazottak bérét. Goulard emellett 2013 és 2016 között, amikor európai parlamenti képviselőként működött, egyúttal teljes állásban tanácsadóként szerepelt egy Nicolas Berggruen nevű magánbefektető elemző műhelyének a fizetési listáján is, havonta több mint tízezer eurós javadalmazással. De ezek csak a nyíltan megfogalmazott aggályok, a Goulard személye körüli vitának a bajor lap szerint van pártpolitikai vetülete is. Nevezetesen az, hogy miután elutasították a magyar néppárti és a román szociáldemokrata eredeti biztosjelöltet, számos kereszténydemokratának, illetve szociáldemokratának a jelek szerint az a meggyőződése, hogy buknia kell egy liberális jelöltnek is, és erre kiválóan alkalmas az Emmanuel Macron francia köztársasági elnökhöz kifejezetten közel álló Sylvie Goulard. A Süddeutsche kitér arra, hogy a francia biztosjelölt mellett szintén pótvizsgadolgozatot kell írnia a svéd és a lengyel biztosjelöltnek.  Ylva Johansson belügyi biztosjelölt ugyanis felettébb homályos válaszokat tudott csak adni azokra a kérdésekre, amelyek az európai menekültügyi rendszer általa tervezett reformjára vonatkoztak, Janusz Wojciechowski pedig, aki az agrártárca várományosa, néhány kérdésre semmilyen értelmes válasszal nem volt képes szolgálni. (Megjegyzem, eredetileg nem ő volt a lengyel biztosjelölt, de Krzysztof Szczerski arra hivatkozva utasította el a felkínált lehetőséget, hogy nem ért a mezőgazdasághoz.)

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.