„Klubrádió
Megbeszéljük...

Orbán a vazallusává akarja tenni a Balkánt?

15/05/2020 17:44

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök csütörtökön nem ért rá Brüsszelbe utazni, hogy részt vegyen az Európai Parlament Magyarországgal foglalkozó vitáján. Pénteken már Belgrádban pózolt.

2020. május 15. Megbeszéljük - részlet 20.05.15. Eörsi Mátyás
11:02
00:00

Orbán Viktor az egyik retorikai szövegéből a másikba, annak épp az ellenkezőjébe menekül, már sokadszor. Érdekes lenne tudni, hogy a saját hívei mikor jönnek rá arra, hogy átveri őket, akár naponta többször is – jegyezte meg Eörsi Mátyás külpolitikai szakértő.

Megbeszéljük című műsorunkban Bolgár György arról kérdezte a volt külügyi államtitkárt, hogy vajon miért találkozik a magyar miniszterelnök Aleksandar Vučić szerb elnökkel két hónap alatt immár negyedszer, mi lehet olyan fontos megbeszélendő. A hivatalos közlés szerint a járványhelyzetről tárgyaltak, illetve a migrációról, ami egyébként most gyakorlatilag nincs. Volt és talán lesz, de pillanatnyilag nincs – jelentette ki Eörsi Mátyás. Az mindenesetre tény, hogy a szerb elnök hasonló politikát folytat, mint a magyar kormányfő.

Külpolitika szempontból két értelme lehet a találkozók sorozatának. Az egyik a kínai kapcsolat. A Budapest-Belgrád vasútvonal építése és kínai finanszírozása természetesen az ázsiai nagyhatalom érdeke, mert a befolyása alá akar vonni számos térséget, ezt teszi a világ számos részén. Ám a magyar és a szerb vezetők számára ez újabb lehetőség pénzszerzésre, a korrupció melegágya.

Orbán Viktor és Aleksandar Vucic találkozója Belgrádban
 
Orbán Viktor és Aleksandar Vucic találkozója BelgrádbanMTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
 

A másik – mondja Eörsi Mátyás- , hogy Orbán Viktor a vazallusává akarja tenni Szerbiát, illetve a Balkánt. Nem véletlenül volt számára fontos, sőt életbe vágó, hogy magyar legyen az Európai Unió bővítési biztosa. Ez is egyfajta uralmat jelent a csatlakozni kívánó országok fölött. Putyin vazallusává teszi Magyarországot, Orbán pedig Szerbiát.

Ezek természetesen feltételezések. Hogy valójában mire ez nagy barátság, majd csak később derül ki. Az azért érdekes, hogy Orbán Viktort katonai tiszteletadással fogadták Belgrádban, noha ez a protokoll szerint egy munkalátogatáson nem jár ki. Az pedig már mókás, vagy inkább szomorú kérdés, hogy hol a maszk?

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Megbeszéljük
2020.05.15. 16:00 
Műsorvezető: Bolgár György