„Köszönjük,
Reggeli gyors

„Attila, hát ne hazudj, hiszen nem így volt!”

22/09/2020 19:10

| Szerző: Klubrádió/szg

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Bár Vidnyánszky Attila szerint nem fogadták be, elnyomták a liberálisok, párját ritkító színházi összefogás, országos gyűjtés volt a 2000-es évek első felében az általa vezetett Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházért, amelyet a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának elnöke által mostanában támadott, baloldalinak, liberálisnak elkönyvelt színházi emberek és politikai szereplők is támogattak – mondta Böjte József producer, rendező, a kampány egyik szervezője.

2020. szeptember 22. Reggeli gyors / részlet, Böjte József (20.09.22)
09:07
00:00

Többször előkerült az a vád, hogy Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumának nemrég kinevezett elnökét nem támogatták, sőt, elnyomták a baloldaliak, a liberálisok, ezért vág vissza.

Böjte József producert, rendezőt kérdeztük, aki azt mondta: 2003 környékén voltak kint Beregszászon megnézni a Szarvassá vált fiúkat, kriminális állapotban volt a színház. Az egyik fala lényegében hiányzott, be volt deszkázva, olyan hideg volt, hogy az emberek kabátban ültek a nézőtéren. Törőcsik Mari volt a főszereplő, csak az ő öltözőjében volt fűtés, oda mentek a lányok. Másnap reggel összeültek, és azt mondták, ez így nem mehet tovább. A Jancsó Miklós rendezővel, Bodor Pál publicistával, később Cselényi László rendezővel közösen működtetett alapítványukkal országos gyűjtést indítottak, és az jutott eszébe, hogy a színházak segíthetnének a legtöbbet, hogy meg is ismerjék a beregszászi társulatot, ezért írtak minden színháznak.

21 színház hívta meg őket, az előadások teljes bevételét megkapták. Azok a színházak, amelyek hely- vagy időhiány miatt nem tudták fogadni őket, például a Krétakör, amelynek vezetőjét Vidnyánszky gyalázza, saját bevételükből adtak. A Nemzeti Színházzal, amelyet akkor Jordán Tamás vezetett (őt is támadja most), gálaestet szerveztek, a teljes bevétel a beregszászi színházé lett. (A gálát Jordán is rendezte.) Volt koncert az Urániában, Tamás Gábor énekes jött haza Svédországból ezt a Duna Tv felvette, Cselényi, a televízió akkori elnökének hatására. Bódi László, Cipő, a Republic énekese, és a Jávori Fegya, a Budapest Klezmer Band vezetője (mindketten kárpátaljai származásúak), összefogott, és jótékonysági koncertet tartott a társulatért, amelynek színészei három szemesztert Budapesten tanultak az akkori főiskolán – sorolta.

Eger akkori szocialista polgármestere, Nagy Imre, és Gegesy Ferenc, a IX. kerület SZDSZ-es képviselője (mai szóval libernyák – fogalmazott Böjte József), szintén támogatta őket egy-egymillió forinttal. Ahogy Facebook-posztjában hozzátette, körülbelül 50 millió forint gyűlt össze a színházaktól és a gyűjtésből. Párját ritkító színházi összefogás volt 2003 és 2005 között, talán azóta se lehetett látni hasonlót – fogalmazott.

Vidnyánszky rendezhetett az Újszínházban, vezető rendező volt az Operaházban. Nagyon jelentős segítséget kapott, és ezt Böjte József csak azért hozta fel, mert most szerinte a kuratórium vezetője „ordenáré” módon támadja a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, liberális bagázsnak nevezte azokat az embereket, akik évtizedeken keresztül tanítottak ott, köztük sok barátjuk is. Ha nem lép vissza, akkor nem árt, ha legalább a nép tudja, hogy hazugságra épül az az ideológia, amit hirdet – vélekedett.

Nagyon szegény és szerény ember volt Vidnyánszky, és jó fej, nem is segítettek volna, ha beképzelt alaknak tartják. Borzasztó nehéz körülmények között létrehozott színházat próbált csinálni Beregszászon. Nem bánta meg, hogy segítettek, mert a szándékuk tiszta és becsületes volt, azt viszont sajnálja, hogy „ebből az emberből ez lett”. „Attila, hát ne hazudj, hiszen nem így volt a történet” – fogalmazott Böjte József, hozzátéve: mindez talán rádöbbenti Vidnyánszkyt, hogy kicsit túltolta a biciklit.

Megtalálta Trill Zsolt 2005-ös köszönőbeszédét, aki akkor a beregszászi társulat vezető színésze volt, most a Nemzeti nagyszerű művésze, és az is teljesen ellentmond annak, amit most képvisel Vidnyánszky Attila. Érthetetlen, hogy egy ember gőgje, elfogultsága hova vezet, de nem egyedülálló, meg kell nézni Orbán Viktor esetét – jegyezte meg.

A beszélgetés hangfelvételét a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: MTI/Máthé Zoltán

Reggeli gyors
2020. szeptember 22., kedd 08.45
Műsorvezető: Dési János