„Klubrádió
Esti gyors

Karsai György: A hatalom a fiataloktól fél

11/09/2020 20:35

| Szerző: Klubrádió/szg

Karsai György színháztörténész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára szerint ez a hatalom csak a fiataloktól félhet. És ha a tiltakozás eléri a gimnáziumokat, akkor nagy bajban lehet. Kijelentette: „a kuratóriumnak nevezett akármit” nem tekintik partnernek, a fenntartóval, a minisztériummal hajlandók tárgyalni.

2020. szeptember 11. Esti gyors / részlet, Karsai György (20.09.11.)
05:09
00:00

Az Esti gyorsban Karsai György színháztörténészt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárát kérdeztük, aki a legkeményebb támadást kapta Vidnyánszky Attilától, az SZFE új kuratóriumának vezetőjétől. A Nemzeti Színház igazgatója az ATV-ben szeptember 1-jén azt mondta: „Karsai Györgynek én nem fogom soha tudni elmagyarázni, hogy mi a nemzet, meg a haza, meg a kereszténység, mert alkalmatlana arra, hogy befogadja azt, amit én gondolok. A gondolkodása ebben a tekintetben kizárólagos és kirekesztő”. Ezt a megszólalását még keresztény értelmiségiek is bírálták.

Karsai György az intézmény nevében kifejezte szolidaritását a Klubrádió mellett, mert, mint pénteken kiderült, nem hosszabbítja meg a frekvenciaszerződést a Médiatanács. Azt mondta: ez hihetetlenül durva támadás a szabadság utolsó bástyái ellen.

Elmondta: az SZFE-n nincs változás, péntek este többen őrt állnak, a demonstráló hallgatók bent vannak, jó a hangulat, hosszú küzdelemre készültek fel. Szerinte ez a hatalom csak a fiataloktól félhet. Említette, hogy két gimnáziumi is osztály eljött a Vas utcába és csak úgy, spontán szerenádot adtak nekik. Úgy vélte, ha ez a tiltakozás eléri a gimnáziumokat, akkor nagy baj lesz – a hatalom szempontjából.

Karsai György is az SZFE sztrájkbizottságának tagja. Elmondta: sztrájkra készülnek, de ez még nem jelenti azt, hogy lesz is. Ő azért vállalta a részvételt a bizottságban, mert komolyan veszi ennek a törvényes kereteit. A fenntartóval, a minisztériummal (amely kinevezte a kuratóriumot) hajlandók tárgyalni, „a kuratóriumnak nevezett akármit” nem tekintik partnernek. Az a cél, hogy térjenek vissza a zéró pontra. Öt napot adtak arra, hogy Palkovics László innovációs miniszter leüljön velük, vagy jelöljön ki valakit, aztán hét napot a tárgyalásra.

Ezt a hét napot tartja döntőnek, hátha sikerül meggyőzni a minisztérium illetékeseit, „nyilván nem ostoba emberek”, hogy amit tettek, az elhibázott, elsietett, rossz volt. Egy teljes közösséget akartak szétverni, 155 éves hagyományt, és azt se tudják, hogy mit akartak a helyére tenni. Így nem lehet úgynevezett modellváltást végrehajtani, annak kellene, hogy legyen tartalma, és arról kellene vitatkozni. De semmi baj, vonjanak vissza mindent, és kezdjünk el beszélgetni – fogalmazott.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Klubrádió

Esti gyors
2020. szeptember 11., péntek 18:40
Műsorvezető: Para-Kovács Imre