„Klubrádió
Hetes Stúdió

Miben más a tiltakozás az SZFE-ért, mint az elmúlt tíz év tüntetései?

12/09/2020 14:18

| Szerző: Klubrádió/szg

Illeszkedik az elmúlt tíz év tüntetéseinek sorában az SZFE elfoglalása miatti tiltakozássorozat, vagy ez most más? Erről is beszéltünk a Hetes Stúdióban, ahogy a súlyos tanárhiányról, a hatalmas dörgicsei beépítés terveiről és a Donald Trump elnökségének részévé vált összeesküvés-elméletekről.

2020. szeptember 12. Hetes Stúdió (2020. szeptember 12., szombat 15:00)
106:35
00:00
Műsorvezetők: Lampé Ágnes, Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Bálint Judit, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Az elmúlt tíz évben többször felhorgadtak az indulatok, sokszor és sok ügy miatt vonultak utcára az elégedetlenek, olykor több tízezren is összegyűltek. Illeszkedik ebbe a sorba a Színház- és Filmművészeti Egyetem úgynevezett modellváltása elleni tüntetés és tiltakozássorozat, vagy ez most más? Ha igen, miben? Eörsi László történészt kérdeztük.

 kép: Klubrádió
 


Tanárhiány van, méghozzá súlyos, de úgy tűnik, a kormány a könnyebb végét fogná meg a probléma orvoslásának. Nem a végletekig kizsigerelt és önállóságukban korlátozott tanárok feltételein javítanak – a követelményeket viszik lejjebb. Bárkiből lehet már tanár lassan? Nahalka István oktatáskutatóval beszélgettünk.

Veszélyben a dörgicsei hagyományos szőlőhegy, eltűnésével alapvetően megváltozna a környék arculata. A település lakói véletlenül fedezték fel, hogy valaki egy építkezést készít elő, ekkor derült ki, hogy az önkormányzat módosítani szeretné a településrendezési tervet, és úgynevezett különleges turisztikai terület létesítését tervezi. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy 15-16 hektáron több turisztikai célú épület, vélhetően apartman épülhetne. Azért a feltételes mód, mert a koncepciót sehol sem láthatták a helyiek és az ott ingatlannal rendelkező nyaralók, és a tegnap esti közmeghallgatáson az derült ki: a Balaton-parti településnek egyelőre nincs is koncepciója. Az építési terveket azért befogadták... Józsa Márta riportját hallhatták.

 
Donald Trump
 
Forrás: Flickr.com.
 


Donald Trump népszerűsége és talán győzelme nem kis részben konspirációs teóriáinak is köszönhető, amelyeket kritika nélkül elfogadnak szavazói. Elnökségének is mindennapos karakterjegye lett az összeesküvés-elméletek gyártása. Erről beszélgetett Csernyánszky Judit számos ügy hátterének kiderítőjével, Michael Isikoff oknyomozó újságíróval.

A hét legfontosabb eseményeit Horn Gabriellával, Nagy Józseffel és Bolgár Györggyel beszéltük meg.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!  Címlapi kép: Facebook

Hetes Stúdió
2020. szeptember 12., szombat 15:00
Műsorvezető: Szénási Sándor