„Klubrádió
Reggeli gyors

PDSZ: Ezzel miért nem foglalkozik Kásler doktor?

9/09/2020 12:44

| Szerző: Klubrádió/szg

Egyre több oktatási intézménytől kapnak olyan visszajelzést, hogy koronavírusos gyerek vagy felnőtt volt náluk, és nem történt semmi, nem rendeltek el se távoktatást, se szünetet, nem küldtek haza senkit – mondta Nagy Erzsébet tanár, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja. A szakszervezet ingyenes tesztelést sürget ezekben az esetekben, hiszen nemcsak egy emberről van szó, aki megfertőződhet, hanem a gyerekekről, tanárokról, ott dolgozókról.

2020. szeptember 09. Reggeli gyors / részlet, Nagy Erzsébet (20.09.09.)
09:20
00:00

A koronavírus második hulláma miatt egyre több iskolát és óvodát zárnak be. Nagy Erzsébet tanár, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja azt mondta, tudják, mit kellene tenni ahhoz képest, ami most van. Először is teljesen világos, egyértelmű protokoll kellene mindenféle esetre, ez viszont jelenleg nincs. Ilyenkor a szakszervezet annyit tehet, hogy leírja, mit javasol. 

Ha valaki fertőzésgyanús, a legrosszabb, hogy a mentesítik a munkavégzés alól – közölte. De nem ez a jellemző, hanem az, hogy ha bejelenti, bizonyított fertőzöttel állt kapcsolatban, vagy a kontaktkutatásnál megtalálják, akkor „bevágják karanténba”, megkapja a táppénzt, amely viszont csak a fizetés 60 százaléka. A szakszervezet azt javasolja: ilyenkor az érintett mindenképpen szerezze meg a határozatot, forduljon azzal háziorvosához, és kérje, hogy teszteljék. A teszttel lehet szabadulni a karanténból, csak az a probléma, hogy nagyon sokára mennek ki a mentők, eléggé kevés a kapacitás. Ráadásul – hívta fel a figyelmet Nagy Erzsébet – ilyenkor nem csak az adott emberről van szó, hanem a közösségről, hiszen gyerekintézménybe jár, az a kérdés, megfertőzhette-e a többieket. „Ezzel miért nem foglalkozik Kásler doktor?” – tette fel a kérdést az emberi erőforrások miniszterének címezve, és hozzáfűzte: ilyenkor legyen kötelező tesztelés.

Középiskolák központi írásbeli felvételi vizsgái
 
 Nyolcadik osztályos diákok egységes írásbeli felvételi vizsgája az orosházi Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetség Központban 2013. január 19-én. MTI Fotó: Rosta Tibor
 

Jelenleg ez a helyzet, ezért sokan nagyon félnek. Egyre több helyről kapnak olyan visszajelzést, hogy covidos gyerek vagy felnőtt volt az intézményben, és nem történt semmi, nem rendeltek el se távoktatást, se szünetet, nem küldtek haza senkit, ami nagyon veszélyes.

Műsorvezetőnk megjegyezte, hogy ha bezárják az iskolákat, akkor viszont legalább egy szülőknek otthon kellene maradnia, és azt a gazdaság talán már nem bírná el. Nagy Erzsébet erre úgy reagált: a felsősökkel és a középiskolásokkal nem kellene otthon maradni, náluk lehetne online oktatás. Hozzátette: a munkáltató köteles az egészséges és biztonságos munkakörülményeket biztosítani, ami a pedagógusoknál sehogy sem valósul meg, hiszen ott vannak a gyerekek között, akik nem hordanak maszkot és nem tudnak távolságot tartani.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Reggeli gyors
2020. szeptember 09., szerda 06.45
Műsorvezető: Para-Kovács Imre