„Klubrádió
Reggeli gyors

A felelősség áthárítására jó csak a járványügyi terv

19/08/2020 15:49

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az iskoláknak kiküldött intézkedési protokoll két részből áll. Az egyik annyi, hogy vigyázzunk egymásra. A másik kivitelezhetetlen.

2020. augusztus 19. Reggeli gyors - részlet 20.08.18. Pilz Olivér
07:14
00:00

Magyarország jelenleg biztonságos, ezért a tanév a hagyományos rendben kezdődik – áll az Emmi által kiküldött járványügyi intézkedés tervben. Ezzel együtt még a tanítás megkezdése előtt alapos fertőtlenítést kell végrehajtani, majd a tanulókat a tanteremben szellősebben kell elhelyezni, maszkot lehet viselni, de nem kötelező, a közösségi tereken biztosítani kell a másfél méteres védőtávolságot, és így tovább. A pedagógus szakszervezetek elégtelennel és elfogadhatatlannak tartják a tervet, amelyet lehetetlenség betartani.

Koronavírus - Mától indul a digitális oktatási munkarendre
 

Pilz Olivér a miskolci Herman Ottó Gimnázium Közalkalmazotti Tanácsának elnöke szerint a protokoll két részből áll. Az egyik annyi, hogy vigyázzunk egymásra, a másik pedig kivitelezhetetlen. Fél év alatt készíthettek volna valami használhatót is. A kormány valamiféle fiktív valóságban él, az igazi iskola azonban egészen más.

Például: hogyan lehet egy kétszemélyes iskolapadban másfél méteres távolságot tartani a gyerekek között? Menjenek nagyobb terembe, ezt írja a terv, de nincs nagyobb terem. Vagy: hogyan lehet megoldani azt, hogy minél kevesebbet találkozzanak egymással az osztályok? Ha csúsztatott csengetési rendet alkalmaznak, akkor egy tanárnak egyszerre kellene két helyen lennie. Hogy lehet továbbá fertőtleníteni a termeket két óra között? Amúgy is alig lehet takarítót találni, nem még akkor, amikor több munkát kell végezni. Fertőtlenítő szereket például ki fog beszerezni és ki fizeti?

Ugyanakkor a legfontosabb kérdésekkel egyáltalán nem foglalkozik a terv. Egy szó nincs benne a hátrányos helyzetű gyerekek bevonásáról a digitális oktatásba, vagy a távoktatásban alkalmazandó korrekt számonkérésről. Nem említik azt, hogy az idősebb pedagógusokat milyen plusz védelem illeti meg. Pilz Olivér szerint erre a protokollra, ilyen formában semmi szükség, mert csupán vágyálmok tárháza. Egy dologra jó, hogy a döntéshozók az oktatás irányítói átháríthassák a felelősséget az iskolákra, a tanárokra.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor.

Reggeli gyors
2020.08.19. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre