„Klubrádió
Esti gyors

Betarthatatlan terv az iskolakezdésre

19/08/2020 02:49

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A kormány utasítása szerint a megszokott rendben indul az oktatás, a kisebb változásokról készült egy járványügyi terv. Akik készítették, mostanában biztos nem jártak iskolában.

2020. augusztus 18. Esti gyors - részlet 20.08.18. Totyik Tamás
05:28
00:00

Papíron működhet az a terv, amelyet az iskolák számra készítettek, a valóságban azonban biztosan nem. A kormány arra számít, hogy a tanítás a megszokott rendben kezdődik majd szeptemberben, de a járványveszély miatt bizonyos szigorításokat előír. Az előírásokat nem lehet betartani – mondja Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

Itt van például a szociális távolságtartás. Egy osztályba átlagosan 28-30 gyerek jár. Figyelembe véve a tantermek méretét, könnyen kiszámítható, hogy egy gyereknek másfél négyzetméter sem jut, ennél a börtönökben is nagyobb területhez van joga az elítéltnek. Szabályozzák az étkeztetést is, ami az előírások betartásával úgy történhetne, hogy 11 órától délután 3-ig csak ezzel kellene foglalkozniuk a pedagógusoknak. És még lehetne sorolni a betarthatatlan rendelkezéseket.

Totyik Tamás elmondta, hogy a szakszervezet is a megszokott tanítási rend mellett van. Amennyiben újra fellángolna a járvány, akkor viszont az osztrák modell szerinti hibrid oktatást javasolják. Ez abból áll, hogy az egyik héten 3, a másikon 2 napot töltenek a gyerekek a tanteremben, de egyszerre csak legfeljebb 14-en, a többi napon otthon maradnak, és ott foglalkoznak a kijelölt tananyaggal. Így elegendő lenne a tanterem és a pedagógusok is elbírnák a terhelést, mégis nagyobb biztonságban lennének a gyerekek is, a tanárok is. Persze ehhez az is kellene, hogy a túlmunkát fizessék meg, amire eddig sem mutatott hajlandóságot az oktatási kormányzat.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Vajda János.

Esti gyors
2020.08.18. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván