„Klubrádió
Reggeli gyors

Így kellene kezdeni az iskolát

14/08/2020 11:11

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A kormány szerint a szokásos módon kezdődhet a tanítás, a pedagógusok szerint azonban fel kel készülni a hibrid, illetve online oktatásra. Sürgősen kellene egy járványügyi protokoll.

2020. augusztus 14. Reggeli gyors - részlet 20.08.14. Gosztonyi Gábor
07:57
00:00

Tavasszal nem nagyon volt idő felkészülni a járványveszély okozta helyzetre, azóta viszont lett volna. Fél év alatt nem készült el a járványügyi protokoll, vagy legalábbis nem ismertették és nem konzultáltak oktatási szakemberekkel a kormány illetékesei. A Pedagógusok Szakszervezete azt kéri, hogy 24-éig hozzák nyilvánosságra a protokollt. Erről és a javaslataikról Gosztonyi Gábor alelnök beszélt a Reggeli gyorsban.

Miután a gyermekek és a pedagógusok egészsége a legfontosabb, azt kérik a kormánytól, hogy havonta szűrjék a köznevelésben és a szakképzésben dolgozókat. Határozzák meg az iskolák takarítási, fertőtlenítési rendjét, a menzák, büfék működésének feltételeit. A nyári táborokban is alkalmazták a hőmérőzést, orvosi papírokat kértek a gyerekektől, az iskolakezdésnél ennek még nagyobb lenne a jelentősége, hisz nem lehet tudni, hogy ki merre járt a nyári szünetben, kikkel találkozhatott.

Bár a kormány a hírek szerint normál tanítási rendre készül, ez koránt sem biztos, hogy így lesz. Ezért enyhíteni kell azon a szigoron, ami a Nemzeti alaptantervet jellemzi, ott ugyanis leírták, hogy mikorra mit kell tudnia egy gyereknek. A helyzet most rugalmasságot igényel.

Koronavírus - Digitális tanrend
 
. MTI/Máthé Zoltán
 

A szakszervezet el tudja fogadni szükség esetén a hibrid oktatást, vagyis azt, hogy mondjuk 2 nap legyen a tantermi oktatás az egyik héten, a másikon 3 nap, a többi napon pedig otthon tanulhassanak a gyerekek. Azt mindenesetre el kell érni, hogy egy átlagos osztály felénél, vagyis 14 tanulónál ne legyen több egyszerre egy teremben. Azokat a napokat, amelyeken a szülőnek a kisgyermekkel az online tanítás miatt kell otthon maradnia, ismerje el a kormány járványügyi elkülönítésnek. Külön problémát jelent az elsősök kezelése. A kormány döntése miatt, amely szerint minden 6. életévét betöltött gyereknek iskolába kell mennie, ha érett erre, ha nem, idén megnő az elsősök létszáma. 30-as létszámúnál kisebb osztályok nemigen lesznek. Ezeknél a gyerekeknél viszont nem jöhet szóba az online oktatás, hisz nem ismerik a betűket. Az első és második osztályban tehát a folyamatos tantermi oktatást javasolja a Pedagógusok Szakszervezete.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Mónus Márton.

Reggeli gyors
2020.08.14.06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert