„Klubrádió
Reggeli gyors

Kemény lesz az iskolakezdés

30/07/2020 14:30

| Szerző: Klubrádió/ K.K.

Ha nem tér vissza a járvány és rendben elkezdődhet a tanév, az elsősöknek akkor sem lesz könnyű, de a tanítóiknak sem. A hatalom nem hallgatott a szakemberekre.

2020. július 30. Reggeli gyors - részlet 20.07.30. Fábián Katalin
08:09
00:00

Új alaptanterv, óraszám-módosítás, korai beiskolázás, járvány. Külön-külön is megnehezítenék a gyerekek életét, akik most mennek iskolába, de így együtt biztosan sok lesz. A hozzáértő szakemberek féltik a kicsiket, ám ez az oktatás irányítóit nem érdekli.

Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke sorolta a Reggeli gyorsban, hogy mi a baj. Először is: a járvány miatt március óta nem mehettek óvodába a gyerekek. A nagycsoportosok életkorában egy-két hónap is rengeteget számít a fejlődésben, az iskolaérettség elérésében. Most már van óvoda, de összevont csoportokban vannak a gyerekek, nem lehet velük úgy és annyit foglalkozni, mint amennyit a normális időszakban.

Aztán itt van a korai beiskoláztatás. Akármennyire fejlett, vagy fejletlen is a gyerek, hatévesen iskolába kell mennie, illetve egy hivatal dönt róla, papírok alapján. Ez tisztességesen úgy működött, hogy a kicsi fejlődését az óvodába kerüléstől, tehát hároméves kortól figyelemmel kísérte az óvodapedagógus, a tapasztalatait adminisztrálta, megbeszélte a szülőkkel, illetve az iskolaérettségről is véleményt mondott. Miután a rend megváltozott, Fábián Katalin véleménye szerint sok éretlen gyerek kerül majd iskolába, ami főleg a gyereknek rossz, de a szülőnek és a pedagógusnak is. A tantervvel haladni kell, a gyerek nem tudja követni a tempót, már a tanulmányi elején kudarcot szenved, ami végig fogja kísérni.

A következő probléma az új NAT. Látszik, hogy több lesz a tananyag, egyes részekre kevesebb idő jut majd, ami újabb kudarchoz vezet.

S ha mindez nem lenne elég a kisgyerek számára, akkor még számíthatunk a járványveszélyre is. Sok szakember állítja, hogy vissza fog térni a vírus. Az elsősök szüleinek szinte megoldhatatlan a feladat, az iskolák nyilván fognak próbálkozni, de hát egy írni, olvasni még nem tudó gyerekkel elég nehéz lesz az interneten tartani a kapcsolatot.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.07.30. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes