„Klubrádió
Reggeli gyors

A gólyatáborokat nem mondják le

11/08/2020 08:56

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A táborok fontosak a fiatalok integrálódásához, ezért az egyetemek, főiskolák nagy részben úgy döntöttek, hogy idén is megrendezik ezeket. A járványveszély miatt kicsit másképp.

2020. augusztus 11. Reggeli gyors - részlet 20.08.11. Budai Marcell
07:01
00:00

A koronavírussal fertőzöttek között egyre több a fiatal, feltehetően azért, mert többet mozognak társaságban, kevésbé veszik figyelembe az óvintézkedéseket, mint az idősek, akikre eddig a figyelem irányult. A hivatalos álláspont szerint az 500 fős létszám alatti rendezvényeket meg lehet tartani. Az egyetemek, főiskolák vezetői tehát úgy döntöttek, hogy a potenciális veszély ellenére az úgynevezett gólyatáborokat nem mondják le.

Az ELTE gólyatábora Bükkszéken
 

Ezek a táborok szükségesek ahhoz, hogy az új hallgatók integrálódni tudjanak. Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) kommunikációs vezetője azt mondta, hogy szociokulturális hozamuk van. Persze sokaknak bizonyára a zaklatásos botrányok is eszükbe jutnak a szó hallatán, de a hasonló esetek ellen 2014 óta keményen fellépnek, Budai Marcell szerint az egyetemek erős kontroll alatt tartják a táborokat.

Ami a járványveszélyt illeti. Az intézmények kisebb része nem szervez „ottalvós” táborokat, hanem más módon, napközben szervezett programokkal igyekszik segíteni az elsőévesek beilleszkedését. Ahol lesz tábor, ott is más lesz, mint korábban. Először is figyelnek a betartandó létszámra, tehát mondjuk nem egy, hanem két kisebb tábort szerveznek. Van, ahol a szokásosnál rövidebbre tervezik a gólyatábort. Változtatnak a programon is, mondjuk egy kézilabda-, vagy röplabda házi bajnokság elmarad, vagy egy zárt térbe tervezett programot kültérbe visznek. Figyelnek a testhőmérséklet mérésére, a maszkviselésre, szóval igyekeznek a táborokat biztonságossá tenni. Budai Marcell a Reggeli gyorsban emlékeztetett, hogy számos más rendezvény zajlik ezekben a hetekben, a fiatalok járnak szórakozni, különböző összejöveteleken vesznek részt. A gólyatáborok feltehetően nem jelentenek ezeknél nagyobb veszélyt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Fotók: MTI/Komka Péter.

Reggeli gyors
2020.08.11. 06:00
Műsorvezető: Dési János