„Klubrádió
Esti gyors

Most a fiatalabbak között terjed a koronavírus

10/08/2020 19:58

| Szerző: Klubrádió/szg

Szociális és egészségügyi intézmények helyett összejöveteleken, nyaralásokon terjed a koronavírus, így tavaszhoz képest jelenleg többnyire a fiatalabb korosztályokat érinti – mondta Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese. Hozzátette: probléma az óvatlanság, a maszk nem hordása vagy nem megfelelő hordása is.

2020. augusztus 10. Esti gyors / részlet, Szabó Attila, SE (20.08.10.)
07:41
00:00

Szabó Attilát, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettesét, az egyetem klinikai központjának elnökét kérdeztük arról, hogy az egészségügyi ellátórendszer mennyire készült fel a koronavírus esetleges második hullámára. 

Azt mondta: a környékbeli országokban, de most már itt is emelkedést lehet tapasztalni, így készen kell állnia az egészségügynek is. De van egy különbség a márciustól májusig tartó időszakhoz képest, hogy a pozitív esetek többsége a fiatalabb korosztályt érinti. Ez se jó, de a tünetek enyhébbek, otthon könnyebben kezelhető, így a súlyos esetek száma olyan mértékben nem emelkedik, mint tavasszal.

Tavasszal azt lehetett látni, hogy szociális és egészségügyi intézményekben gócpontok alakultak ki, most pedig a nyár közepén az utazás, összejövetelek, nyaralások, valamint a kevésbé odafigyelés játszik nagyobb szerepet. Utóbbiról azt mondta: zárt térben, légkondicionáló használata mellett többször látják azt, hogy nem tesznek meg bizonyos óvintézkedéseket az emberek, amelyekkel sokat lehetne tenni a vírus terjedése ellen.

Óvintézkedés alatt maszkviselésre és kézfertőtlenítésre gondolt. Hozzátette, mivel nyár van, célszerű minél többet kint lenni, de a távolságot ott is tartani. Szabó Attila kitért a maszk megfelelő használatára is, mint mondta, két dolgot szoktak látni, hogy valaki nem hordja, vagy hordja, de nem megfelelően. Ha csak a szájat takarja, az orrot nem, az ugyanúgy magában rejti a fertőződés és a fertőzés átadásának veszélyét. 

Hozzátette: természetesen az idősebbek tartoznak továbbra is a veszélyeztetettek közé. A fiatalabb korosztályban sokszor tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel jelenik meg a betegség, de nekik is vannak idősebb családtagjaik, kollégáik, így még inkább kellene maszkot hordaniuk.

Arról is beszélt: fontos védekezési lehetőség, hogy a korábbiaknál szélesebb körben oltassák be magukat influenza ellen az emberek, ne csak a veszélyeztetettek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors
2020. augusztus 10., hétfő 18.15
Műsorvezető: Dési János