„Klubrádió
Esti gyors

Ez már a második hullám?

6/08/2020 22:35

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Magyarországon is emelkedik a koronavírus által megfertőzöttek száma, de nem kiugróan. Valószínűleg mikrojárványok törhettek ki.

2020. augusztus 06. Esti gyors - részlet 20.08.06. Balkányi László
07:21
00:00

Csütörtökön 33 új fertőzöttet regisztráltak, ami a környező országok egyikéhez-másikához képest nem túl nagy szám, de figyelni kell rá. Elképzelhető, hogy ez már a járvány második hullámának kezdete, de ezt csak utólag lehet megmondani. Balkányi László, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ korábbi tudásmenedzsere úgy véli, hogy inkább mikrojárványokkal van dolgunk, amelyek felüthetik a fejüket egy esküvő, rendezvény, vagy munkahelyi értekezlet után, illetve minden olyan helyen, ahol viszonylag sok ember gyűlik össze zárt helyen. Az összesített esetszám nem nagyon változik, csak annyira, amennyire az emberek viselkedése. Annál több a fertőzés, minél lazábban vesszük a védekezést.

B my Lake fesztivál Balatonvilágoson
 
 

Az a számítás, hogy önmagában a meleg lelassítja, netán meg is állítja a vírus terjedését, nem vált be. A szakemberek nem is erre számítottak igazán, hanem arra, hogy a szokásaink megváltoznak. Szabad levegőn valóban kevesebb az átadás, ezért például a zsúfolt balatoni strandok sem annyira veszélyesek, mint mondjuk a zárt éttermek, vagy szórakozó helyek.

Magyarországon viszonylag kicsi még mindig az esetszám, de ez nem csak itt figyelhető meg, más országokról is elmondható. Romániáról például nem, mert a korlátozások enyhítése után rengeteg vendégmunkás tért haza, és hurcolhatta be a vírust. Ahol az emberek fegyelmezettebbek, tehát tartják a távolságot, használják az arcmaszkot és figyelnek a kézhigiénére, ott kisebb méreteket tud csak ölteni a járvány. Számítani lehet arra, hogy az országon hamarosan újra nagyon sokan fognak átutazni, ezúttal Nyugat felé, de ha a tranzitfolyosók és tranzitmegállók úgy tudnak működni, mint eddig, akkor jó esélyünk van a hatékony védekezésre.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Esti gyors
2020.08.06. 18:00
Műsorvezető: Hardy Mihály