„Klubrádió
Reggeli gyors

Koronavírus: Komáromi szerint átláthatatlan a rendszer

4/08/2020 09:50

| Szerző: Klubrádió/szg

Egy családi rendezvényen 36-an kapták el a koronavírust, mégis, a hivatalos adatok szerint egy napra se jutott 21-nél több új fertőzött. Erről kérdeztük Komáromi Zoltán háziorvost, aki szerint eléggé átláthatatlan a rendszer,  senki sem ellenőrizheti, honnan származnak ezek a számok. Egy kézben, az operatív törzs kezében van az összes adat, és ebből azt hoznak nyilvánosságra, amit jónak látnak.

2020. augusztus 04. Reggeli gyors / részlet, Komáromi Zoltán (20.08.04.)
09:27
00:00

Ha egyetlen családi rendezvényen megfertőződik 36 ember, akkor hogy lehet, hogy mostanában nem volt olyan nap, amikor 21-nél több fertőzöttet jelentettek az országban? – kérdeztük Komáromi Zoltán háziorvost, a DK egészségpolitikusát. Szerinte eléggé átláthatatlan a rendszer, az epidemiológusok szóvá is tették, hogy senki sem ellenőrizheti, honnan származnak ezek a számok. Ennek az is a hátránya, hogy amikor kialakul egy gócpont, az ott dolgozó szakemberek se tudják, hogy milyen eséllyel fertőződtek meg.

Ezt a képet az is árnyalja, hogy a betegek nagy része enyhe tünetekkel átvészeli a vírust, tehát hogy ki számít fertőzöttnek, azt csak a hatóság által elfogadott PCR-teszt eredménye dönti el. Egy kézben, az operatív törzs kezében van az összes adat, és ebből azt hoznak nyilvánosságra, amit jónak látnak. Nincs meg az a társadalmi kontroll, amelyre szerinte „egy civilizált országban” járványhelyzetben szükség lenne. A szakemberek nem a vírusnak szurkolnak, hanem annak, hogy minél kisebb veszteségekkel átvészeljük.

Biztos benne, hogy a járvány elején azért teszteltek nagyon keveset, mert nem volt elég teszt az országban, de utána volt is eredménye. Hozzátette: aki meghalt kórházban vagy akár otthon, és nem tudták nála elvégezni a tesztet, akkor nem számíthatott koronavírusos betegnek. Szerinte nagyon sok beteg kimaradhatott abból, hogy regisztrálják.

Választás 2018 - Bemutatták az MSZP-Párbeszéd árnyékkorm?
 
Komáromi Zoltán
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 


Arra a kérdésre, hogy vészelheti át Magyarország ilyen jól a vírushelyzetet, Komáromi Zoltán azt mondta: március-áprilisban nagyon komolyan vette mindenki, hogy ez egy új, ismeretlen betegség, ezért mindenki figyelt a távolságtartásra, kézfertőtlenítésre, a maszkhordásra. Ezt három-négy hónapig nagyon becsületesen csinálta mindenki, de úgy gondolja, hogy ebben sokan elfáradtak.

Most már úgy látja, töredéke használ az embereknek maszkot, kézfertőtlenítőt, így viszont a vírus természetéből adódóan ősszel, amikor nő a cseppfertőzések aránya, „statisztika ide vagy oda”, nagyon sok új beteg lesz. Ezt a járványt igazából világszerte hatékony, korszerű védőoltással lehet megfékezni.

Jelezte: az influenza évek-évtizedek óta novembertől indul, a karácsonyi ünnepeknél visszaesik, majd január elején indul el igazán, és tart legfeljebb márciusig, erre van védőoltás – közölte Komáromi Zoltán.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Sóki Tamás

Reggeli gyors
2020. augusztus 4., kedd 06.50
Műsorvezető: Dési János