„Klubrádió
Esti gyors

Önköltséges vírusteszt a nyaralás végére: a legjobb ösztönző, hogy maradjunk itthon – Kárpáti János jegyzete

30/07/2020 18:02

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Költségnövelő hétvégének nézhetnek elébe a külföldön nyaralók: augusztus elsejétől, vagyis szombattól mindenkinek ki kell fizetnie a koronavírust kimutató PCR-teszt költségét, ha sárgával vagy pirossal jelzett országból érkezik haza, és nem szeretne karanténban tölteni két hetet. Ha egy négytagú családnak csak egy tesztet kell produkálnia, akkor az is kb. 120 ezer forintba kerül, nyaralás végi bónuszként. Nincs ennél jobb ösztönző arra, hogy maradjunk itthon.

2020. július 30. Esti gyors / részlet, Kárpáti János jegyzete (20.07.30.)
01:58
00:00

Költségnövelő hétvégének nézhetnek elébe a külföldön nyaralók: augusztus elsejétől, vagyis szombattól mindenkinek ki kell fizetnie a koronavírust kimutató PCR-teszt költségét, ha sárgával vagy pirossal jelzett országból érkezik haza, és nem szeretne karanténban tölteni két hetet.

Eddig sem volt egyszerű a dolog: a teszt költségét ugyan az állam állta, de a túlterhelt hivatalok útvesztőiről szóló, illetve a „nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal” típusú történetek azt tanúsítják, hogy nem lehetett könnyen eligazodni a határállomás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a háziorvos, a mentőszolgálat és a lakóhely által határolt ötszögben.

Ezekből a történetekből jobbára az kerekedik ki, hogy a bürokratikus buktatók elleni elszánt küzdelemmel, némi szerencsével is csak néhány nap karantént lehetett ledolgozni a 14-ből. Holnapután vége a fejetlenségnek, minden sallangmentesen egyszerű lesz, lehet érinteni a bankkártyát. Ha egy négytagú családnak csak egy tesztet kell produkálnia, akkor az is kb. 120 ezer forintba kerül, nyaralás végi bónuszként. Nincs ennél jobb ösztönző arra, hogy maradjunk itthon.

Ráadásul, ha így cselekszünk, akkor átélhetjük a szúnyoginvázió elleni nagy honvédő háborút is. A már említett népegészségügyi központ 180 napra engedélyezte „a légi szúnyoggyérítést deltametrin és természetes piretrin hatóanyag-tartalmú szúnyogirtó termékekkel.” Hazánkban ugyanis az utóbbi években több trópusi szúnyogfaj jelent meg, amelyek arrafelé honos betegségek terjesztői. Valóban semmi szükségünk a koronavírus mellett még szúnyogok okozta betegséghullámra is, indulhat tehát a vegyi hadviselés. Legalább a balatoni nádasban legyen jó dolgunk.

Kárpáti János jegyzete az Esti gyors 2020. július 30-i műsorában hangzott el. Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt