„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus Ferenc: A maszk a túlélés záloga

25/07/2020 01:01

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Eddig, bár itt volt, nem tombolt Magyarországon a koronavírus-járvány, de nem szabad azt hinni, hogy vége. Az óvatlanság sok bajt okozhat. Elkezdett emelkedni a fertőzöttek száma.

2020. július 24. Megbeszéljük - részlet 20.07.24. Falus Ferenc
16:17
00:00

Nem csak Magyarországon, hanem az egész világon elkezdtek fellélegezni az emberek, túl vagyunk a világjárványon. Nos, nem vagyunk túl rajta. Egyre többet tár fel a tudomány a koronavírusról, és már tudható, hogy alattomos. A veszélyességéről az a tapasztalat, hogy a fertőzöttek négyötöde túlesik a betegségen, akár orvosi segítség nélkül is, de a terjedése rendkívül intenzív lehet. Az adatokon ül ugyan a kormány, meg a ülnek a hivatalok, de az ismert, hogy itthon a karanténban lévők száma 1.200-ról, megemelkedett 7.300-ra. Ez azért jelez valamit, és itt érdemes arra utalni, hogy a reakcióidő két hét a vírusnál.

Orbán testhő

A kormány egyes intézkedéseivel az óvatosságot jelzi, például azzal, hogy lefújta az augusztus 20-án megrendezendő tűzijátékot. Ugyanakkor nem mutat példát, Orbán Viktor és a környezetében lévők a legritkább esetben viselnek maszkot – hívta fel a figyelmet Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos. Pedig a jelenlegi ismeretek szerint a maszk a túlélés záloga. Maszkkal és a távolságtartással gátat lehet vetni a járvány terjedésének, legalábbis jelentősen le lehet lassítani azt. Ha két ember egy méteres távolságon belül van, akkor hatszor annyi esélye van a fertőzésnek, mint ha egy méternél messzebbre lennének egymástól.

A beszélgetésben természetesen szó esett a védőoltásról is. Falus Ferenc elmondta, hogy a világ számos pontján folyó kutatások sorából kiemelhető az oxfordi. Ugyanis az ott előállított vakcina bizonyíthatóan biztonságos, most azt tesztelik, hogy milyen szintű védelmet nyújt és mennyi ideig.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kosticsák Szilárd.

Megbeszéljük
2020.07.24. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György