„Klubrádió
Esti gyors

Merkely: Nincs járvány az országban, az új esetek főleg külföldiekhez köthetők

21/07/2020 19:32

| Szerző: Klubrádió

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora azt mondta: bár az utóbbi két hétben emelkedik a koronavírus-esetek száma az országban, ezek nagy része behurcolt eredetű, főleg külföldi állampolgárok kapták el a vírust, vagy ők fertőztek meg másokat. Szerinte nincs járvány, messze Magyarországon a legbiztonságosabb nyaralni a régióban.

2020. július 21. Esti gyors / részlet, Merkely Béla (20.07.21.)
06:59
00:00

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az Esti gyorsban azt mondta: tankönyvi értelemben nincs járvány. Voltak olyan hetek, amikor egy-két koronavírusos eset volt, olyan nap is akadt, amikor egy se. Most az elmúlt egy-két hétben emelkedett meg a bizonyított esetek száma az országban, de ezek mögé nézve látható, hogy behurcolt gyökerűek, relatíve sok nem magyar állampolgár van a fertőzöttek között, illetve nem magyar állampolgár által okozott fertőzések is akadnak, például a váci kézilabdacsapat, ahol egy szerb vendégjátékos fertőzte meg a többieket. Ezek figyelembe vételével döntöttek az országba beutazást nehezítő korlátozásokról.

Májusban, amikor a négy egyetem reprezentatív, országos elvégezte felmérését, lehetett látni, hogy több mint tízezer esetből 3 volt pozitív, de csak egy nem kórházban, hanem közösségben. Szépen lassan az ismert esetek kontaktjai lecsengtek, egészen alacsony igazolt fertőzésszám alakult ki. Nyáron az emberek többet vannak a szabadban, kevesebbet zárt térben, a vírus nem igazán fertőzőképes melegben, 25 fok felett, így segít Magyarország kontinentális éghajlata. A különbség a környező országokhoz képest abban van, hogy ők nem vezettek be olyan korán szigorításokat és rosszkor, nem kellő óvatossággal nyitottak.

Nincs egyértelmű adat rá, hogy tudná szórni a vírust légkondi, de a hideg kedvez a terjedésének. Ezzel együtt a dél-amerikai, arab országokban, vagy például Texasban is nagyon komolyan terjed a járvány, ennek az az oka szerinte, hogy az emberek nem a szabadban tartózkodnak. Túl meleg van, az emberek nem kint vannak, hanem zárt terekben csoportosulnak, ahol megy a légkondicionálás.

Merkely Béla azt mondta: tizennégy napra vonatkoztatva száz lakosra Szerbiában 66, Romániában 44, Horvátországban 30, Ukrajnában 22, Ausztriában 15, Szlovéniában 12, Szlovákiában 4 és Magyarországon két eset jut. Ezért szerinte messze a legbiztonságosabb Magyarországon maradva nyaralni, szabadban lenni, a zárt tereket kerülni és ott maszkot hordani.

Megújult a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klin
 
Merkely Béla rektor beszédet mond a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának felújított, steril, a baktériumok és vírusok ellen védelmet nyújtó speciális légtechnikai és nyomásszabályozó rendszerrel bővített hemato-onkológiai osztályának avatásán 2019. október 7-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás
 

Víruskörkép a régióból

Romániában ismét megdőltek a koronavírus-járvány rekordjai. Megközelítette az ezret az utóbbi 24 órában azonosított fertőzöttek száma, és minden korábbinál több, 36 beteg vesztette életét egyetlen nap alatt. Csehországban is megugrott a fertőzések száma. A járvány által érintett településeken újra kötelező lesz az arcmaszk viselése a buszokon, villamosokon és a zárt helyiségekben. Ausztriában péntektől ismét kötelezővé teszik a szájmaszkot a zárt légterű nyilvános helyeken, így az élelmiszer-üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a bankokban és a postahivatalokban - jelentette be Sebastian Kurz kancellár Bécsben.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Esti gyors
2020. július 21., kedd 18:30
Műsorvezető: Hardy Mihály