„Klubrádió
Reggeli gyors

Falus: Azt várja a kormány, hogy higgyük el, itthon minden rendben

13/07/2020 13:54

| Szerző: Klubrádió

Nagyon távol áll a valódi járványügyi védekezéstől az, amit a kormány csinál, nem az egyébként ellentmondásos beutazási korlátozások elrendelése lenne a legfontosabb. Ennél többet számítana a tömegrendezvények korlátozása, valamint a több teszt és a járványgócok tisztességes feltárása, bemutatása, a megfelelő kontaktuskutatás. Arra megy ki az egész, hogy hinnünk kell. Ez egy politikai üzenet, ami arról szól, hogy itthon minden rendben van, minden baj külföldről érkezik hozzánk – véli Falus Ferenc volt tiszti főorvos.

2020. július 13. Reggeli gyors-részlet/ Interjú, Falus Ferenc 2020.07.13.
06:52
00:00

Nagyon sok ország esetében politikai, diplomáciai döntés született a magyar kormányzat részéről a járványhelyzet kapcsán hozott beutazási korlátozásokkal – mondta Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos. Szerinte a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által vasárnap bejelentett intézkedés nagyon távol áll a valódi járványügyi védekezéstől. Ezt mutatja, hogy például, hogy az Egyesült Államok, Szerbia és Oroszország az úgynevezett sárga kategóriába került, vagyis feléjük nem zárja le Magyarország a határait, miközben ezekben az államokban sokkal súlyosabb a járványhelyzet, mint például Új-Zélandon vagy Kanadában, amelyek polgárai pedig egyáltalán nem léphetnek be Magyarországra.

Míg Amerika, Szerbia és Oroszország esetében kedvezménynek tűnik a sárga besorolás, a kevésbé fertőzött Norvégiánál szankciónak. Ennek oka valószínű, az hogy az északi állam azzal vádolta Magyarországot, hogy nem szolgáltatott fertőzési adatokat az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) – véli Falus Ferenc.

Gulyás Gergely július 12-én azt közölte, hogy a kormány, illetve a tisztifőorvos a koronavírus-járvány második hullámának megelőzéséért több államból megtiltja vagy korlátozza a beutazást. A szigorítások szempontjából három kategóriába sorolják a külföldi államokat. A zölddel jelölt országokból bárki beléphet, szúrópróbaszerűen lesznek csak ellenőrzések. A sárga országokból érkezőknek egészségügyi vizsgálatnak kell alávetniük magukat, és karanténba kell vonulniuk – kivéve, ha a megelőző öt napból két negatív tesztet produkáltak, és ezt okirattal igazolják. Sárga országnál a magyar állampolgárok az első negatív teszt után, vörösnél két negatív teszt után szabadulhatnak a kéthetes karanténból. Vörös országból külföldiek nem léphetnek be, a magyarokra vizsgálat és szükség esetén karantén vár.

Interjú Falus Ferenccel, a baloldali pártok közös főpolgár
 
 Falus Ferenc MTI Fotó: Illyés Tibor
 

A zöld kategóriába tartozik az EU országainak nagy része, kivéve Bulgáriát, Portugáliát, Svédországot és Romániát, amelyeket a sárga zónába soroltak, akárcsak az Egyesült Királyságot, Norvégiát, Szerbiát, Oroszországot, Japánt, Kínát és az Egyesült Államokat. Vörös kategóriába került Ukrajna, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, szinte minden ázsiai és afrikai ország, az amerikai kontinens országai – kivéve az Egyesült Államokat –, valamint Óceánia és Ausztrália is.

Falus Ferenc szerint a kormány lényegében migráncsozik, amikor arról beszél, hogy Magyarország egyébként tiszta lenne a fertőzéstől, ha máshonnan nem hurcolnák azt be, miközben a védekezésnek nem a beutazási korlátozások elrendelése lenne a legfontosabb része. Ennél többet számítana a tömegrendezvények korlátozása, valamint a több teszt és a járványgócok tisztességes feltárása, bemutatása, a megfelelő kontaktuskutatás. Korábban naponta átlagban legalább háromezer tesztet végzett az állam, míg az utóbbi időben ennek harmadát – mondta Falus Ferenc, aki szerint a felvilágosítás is elmarad arról, mi történik az országban. Nincsenek esetismertetések, a miniszterelnök csupán annyit közöl, hogy mindegyiknél van egy külföldi szál, miközben a járványgócok publikálásának megvannak a szakmai protokolljai. „Arra megy ki az egész, hogy hinnünk kell. … Ez egy politikai üzenet, ami arról szól, hogy itthon minden rendben van, minden baj külföldről érkezik hozzánk.”

A volt tiszti főorvos szerint az, amit a kormány csinál, a kettős kommunikációs tipikus példája. Egyrészt riogat a második hullámmal, de nem hozza nyilvánosságra, hogy milyen járványügyi helyzetben, mit fog csinálni. A mostani határintézkedések részletei sem világosak és nyilvánosak, nem lehet tudni, mit jelent az orvosi vizsgálat, hol lehet azt elvégeztetni, annak milyen költségei vannak. Tehát minden utazónak rengeteg a kérdése. A nemzetközi utasforgalom szempontjából az lenne az igazi megoldás, ha a beutazók – akik között egy százaléknyi lehet a potenciálisan fertőzött személy – tájékoztatókat kapnának arról, hogyan végeztethetnek ingyenes koronavírus-tesztet magukon, ha bármiféle tünetük van – nyilatkozta a volt tiszti főorvos.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Falus Ferenccel
2020. július 13., hétfő 08.20
riporter: Szénási Sándor