„Klubrádió
Reggeli gyors

"Jövőre lesz vakcina, egészségügyi terrorista, aki nem hajlandó beoltatni magát"

7/07/2020 18:47

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Nem kérdéses, hogy a koronavírus újra lendületet vesz, és jön a járvány második hulláma. Az emberiség talán eredményesebb lesz a védekezésben, de arra is fel kell készülni, sokan meg fognak még halni az ősszel. Erről beszélt az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (FDA) volt igazgatóhelyettese, Peter Pitts a Klubrádiónak. Az amerikai koronavírus-járvány kezelésben központi szerepet játszó intézet egykori tisztségviselője szerint sok helyen már gyártják a koronavírus elleni vakcinát, pedig még nagyon sok a kockázat. Úgy látja, 2021 első negyedévében már lesz visszaigazolt hatóanyag, és ha beindul a tömeggyártás, akkor viszonylag könnyen átolthatják a lakosságot világszerte. A baj szerinte azokkal lehet, akik nem engedik majd beadni maguknak a vakcinát. Őket egyenesen egészségügyi terroristáknak nevezné. Peter Pittsszel Csernyánszky Judit riporter beszélgetett.

2020. július 07. Reggeli gyors-részlet/ Interjú, Peter Pitts 2020.07.07.
05:42
00:00

Csernyánszky Judit: Ez még nem is a koronavírus-járvány második hulláma, mégis egyre több a fertőzött személy az Egyesült Államokban. Ön szerint mi miért történik?

Peter Pitts: Sajnos az amerikaiak nem érzik át a járvány jelentette társadalmi felelősséget úgy, ahogy arra szükség lenne. Nem viselik a szájmaszkot, nem tartják be egymás közt a kért távolságot. Egyszerűen nem értik, hogy egymással is tartoznak ennyivel. Viszont a rossz hír mellett, van egy jó is. Ugyan a fertőzések száma magasan emelkedik, de a halálozásoké látványosan csökken. Ez azt is jelenti, megtanultuk, hogyan kell megvédeni a járványtól az arra legfogékonyabbakat, az időseket, a légzési betegségben, cukorbetegségben és egyéb, súlyosabbnak tekinthető betegségekben szenvedőket. A másik, ha már tüntetni mennek az emberek, amihez mindenkinek joga van, akkor ne csak az előírásokat tartsák be, hanem utána menjenek el tesztet végeztetni is.

Az európaiak fegyelmezettebbek, és talán nagyobb felelősséget is éreznek egymás iránt.

Így van. Amerika nem végzett jó munkát a felvilágosításban, és például egy felmérés szerint, még ha lenne is a Covid-19-re vakcina, a lakosság 27 százaléka hallani sem akar róla. Valóban kockázatos feltenni a kérdést, hogy vajon jobb-e előbb nyitni, hogy a gazdaság újraindulhasson, vagy inkább elkerüljük a fertőzés veszélyes növekedését. Hisz mind a kettő az érdekünkben áll. Én azt mondom, ha felelősséget érezne mindenki a másik iránt, és úgy indulna be az élet, akkor mindkét esetben kisebb lenne a kockázat.

 
Peter Pitts
Forrás: Twitter
 

Ön belülről látja, keresve a gyógymódokat, tudományos háborúnak vagyunk a részesei vagy egészséges verseny alakul ki az érintett tudományos szereplők között?

Még ha az előbbi fenn is állna, minden kutatónak hozzáférést kellene biztosítani a globális ekoszisztémához [üzleti rendszerhez], hogy mielőbb megtaláljuk a gyógymódokat és a prevenciót.

Melyik oltóanyag látszik most a legközelebbinek a gyógyításhoz?

Nincs kristálygömböm, de azt gondolom, egyszerre több oltóanyag is képes lesz megelőzni a koronavírus-fertőzést. Külön lesz a gyerekek és a fiatalok számára, és külön a legveszélyeztetettebbeknek. Az Astra Zeneca és az Oxford Egyetem eddigi eredményei a legbiztatóbbak. A Pfizer vakcinája is jónak látszik, de talán nem is az a legfontosabb, hogy ki nyeri meg ezt a versenyt, hanem az győz, aki a leghamarabb előáll vele. Szerintem 2021 első negyedévében már meglesz a gyártható hatóanyag.

Miként valósul meg a tömeges gyártás?

Már most is folyik a gyártás számos helyen, de ezek a cégek nagy kockázatot vállalnak, amíg az gyógyszer-ellenőrzési hatóság nem igazolja vissza eredményeiket. A kormányoknak, a tudományos életnek és a gyártóknak nagyon szoros együttműködésben kell együtt cselekedniük.

És akkor jön az elosztás problémája ...

Igen, ki lesz az első sorban, a második és harmadik helyen? A rendőrök, a tűzoltók, a diákok és a tanárok?

Erre van már protokoll?

Ezt a politika fogja eldönteni. Szerintem első helyen az időseknek kellene megkapniuk, utána az egészségügyi dolgozóknak. De akkor ott a kérdés, melyik ország kapja elsőként a legyártott hatóanyagokat? Ezzel együtt úgy gondolom, ha megindul a tömeggyártás, akkor az egész világot gyorsan körbe fogják tudni oltani. Inkább az lesz a gond, aki elvi okokból nem engedi magát beoltatni. Azokat én egészségügyi terroristáknak nevezném egyenesen.

Igen, ráadásul Trump elnök felvásárolta a most legígéretesebbnek látszó remdesivir szert az Egyesült Államok számára, a világ összes, negyedéves készletét. Ez így rendjén van?

Valóban nagy mennyiséget, 500 ezer beteg gyógyításához elegendő remdesivirt szerzett be, viszont a Gilead gyártó ingyen biztosította mindenkinek a licencet a hatóanyag előállításához, úgyhogy szerintem ebből nem lesz konfliktu

A vírus egyfolytában mutálódik. Mire lesz hatóanyag, más lesz a vírus is?

Igen, folyamatosan mutálódik, mint ahogy évente látjuk ezt a szokásos influenzát okozó vírusnál. Ott is módosítani kell időnként a hatóanyagot. Viszont ennek ellenére legyen meg először az oltóanyag, s majd utána korrigáljuk a változásokat.

Ősszel jöhet a második hullám?

Ahogy jön az új influenza is, úgy ez is. Úgyhogy azt javaslom, aki teheti, oltassa be magát az influenza ellen is, és komoly felvilágosító munka vár ránk az ősszel.

Veszélyesebb lesz?

Még ha az is lenne, már sokkal többet fogunk tudni a betegség kezeléséről, ezért talán eredményesebbek is leszünk a védekezésben. De arra is fel kell készülni, sokan meg fognak még halni az ősszel is.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Peter Pittsszel
2020. július 07., kedd 06.45
riporter: Csernyánszky Judit